Хилијазам

 

Нашу причу о хилијастичком покрету, који је привукао велики број присталица у времену од 11. до 16. века, настављамо описом тоталитарне владавине Бокелсона (Јохан Лејденски), у анабаптичком граду Минцеру, "Новом Јерусалиму". Догађај је приказано у "Наставку Миленијума" Нормана Коена:

"На градском тргу уздизао се престо; прекривен златном тканином дизао се изнад околних клупа које су биле додељене краљевским саветницима и проповедницима. Краљ би понекад долазио да изрекне пресуду или да присуствује проглашењу нових прописа. Најављиван гласним трубама, стизао би на коњу носећи своју круну и жезло. Испред њега одмицали су службеници двора: иза њега, ишао је главни подређени и дуги ред свештеника, дворјана и слугу. Краљева лична стража пратила је и покривала целу поворку, правила обруч око трга у време краљевог узласка на престо. На свакој страни престола стајао је паж. Један је држао књигу Старог Завета - показујући да је краљ наследник Давида, и да му је дата власт да изнова тумачи Реч Господњу - док је други паж држао извађени мач.

"Неколико дана од краљевог проглашења монархије, један од свештеника је прокламовао да му је откривена тајна, да ће у будућности сви који наставе да крше признату истину морати изаћи пред краља и бити послати у смрт. Они ће бити искључени из круга "изабраних људи", сећање на њих биће уништено без трага, а њихова душа неће наћи спокоја после смрти. У року од неколико дана почело се са погубљењима..."

Изасланици су били послати у друге градове да би и тамо подигли исту револуцију.

Ово спровођење насиља није могло на дуже време остати незаустављено. Католички кнез-бискуп, који је почео да опсађује Минцер, убрзо након пада града под контролу анабаптиста, сада наставља свим снагама даљи ратни поход. Бокелсон је, пак, наставио са појачаном применом терора, и у исто време тражио потврде оданости својих поданика:

"Свако ко је био затечен у бекству, помагању неком да напусти град, критиковању краља или његове политике, био би сместа обезглављен. Ова смакнућа углавном је спроводио сам краљ, изјављујући да ће му бити драго да исто учини сваком другом краљу или принцу."

Понекад су делови тела погубљених били приковани клиновима на упадљивом месту као упозорење. До средине јуна, ова извршења постала су свакодневна дешавања.

"Без икакве сумње, Бокелсон би оставио цео град да умре од глади пре него што би га предао, али је опсада ненадано доведена до краја. Двоје људи је успело да побегне ноћу, и показало опсађивачима одређене слабости у одбрани града. У ноћи, 24. јуна 1535. г. догодио се изненадни напад. После неколико сати очајничке борбе, последње две - од три стотине преживелих анабаптиста прихватило је понуду "безбедне предаје", оставило оружје и разбежало се кућама, да би један по један били погубљени скоро до последњег, у масакру који је трајао неколико дана".

Треба нагласити да ово кратко и бурно поглавље анабаптистичке историје није права слика свог каснијег развоја, чије карактеристике пацифизма су још увек присутне код данашњих наследника Менонита, рецимо: Mennonite Brethoen Hutterite komuna (заједница). Заправо, непотребно би било задржавати се дуже на тако издвојеним покретима, да се не ради, како Коен истиче, о "правим претечама великих револуционарних покрета оног доба". Енгелс, на пример, идеализује Тому Минцера кога комунистички историчари до данас сматрају праоцем - премда основ за ову везу није толико економска теорија, колико хилијазам, веровање у "рај на земљи".

Такође, Хитлеров водећи апологета Алфред Розенберг посветио је целу књигу тумачењу речи Минцера, револуционара Горње Рајне. И док су нацисти и историчари комунизма рекламирали анабаптистичке проповеднике као визионаре боље и савршене будућности, људе које су живели векове пре њиховог времена, мање пристрасан посматрач у стању је да тачније пронађе узроке нацистичког и комунистичког учења у том прастаром извору веровања, који сачињава популарно апокалиптичко учење Европе.

Совјетски математичар Игор Шафаревич, у својој књизи "Социјализам као појава светске историје", говори о назадности ове идеологије и њеног историјског кретања, и показује да се социјализам отворено надахњивао хилијастичким идејама Средњег века. Ако су у школама древних времена и философија социјалистичке идеје биле изникле, посебно из дела платониста и гностичара, оне су у Средњем веку, пише Шафаревич, "пронашле свој пут у расположењу народа, и под верским плаштом шириле се међу јеретичким бунтовницима... У пракси, ове идеје су праћене позивима на рушење свог постојећег реда, а изнад свега, Римске цркве".

Бокелсонова деспотска владавина, на пример, заснована је на револуционарном програму "Проповедника" из Цвикауа (центар Минцерових активности раних година 16. века), који је усвојио следећа правила:

 

1.  Брак, тајни или јавни, није дозвољен;

2.  Жена је доступна, кад год то тело захтева мушкарца;

3.  Сва својина је заједничка.

 

Ради овог циља, свој власти, световној или црквеној, треба или да се одузму њихова права или да се њихове главе ставе под мач. То значи, да сви крену у побуну, нападну свештенике и униште их. ("Ако овце немају свог пастира, саме овце неће бити проблем.")

"Од краја 17. века, примећује Шафаревич, "социјалистички погледи све више су се проширили међу писцима и философима, многи подстакнути "Утопијом" (1516), Томаса Мора, који је наставио традицију Платона и његове 'Републике', али у времену и приликама Западне Европе..." На крају 18. века, социјализам је изашао из салона и философских есеја, кренуо на улице и постао масовни покрет народа. Деветнаести и двадесети век не додају ништа ново његовој идеологији.

Дух хилијазма наставља да буде обележје социјализма у његовом све бржем развоју, иако се његова религиозна основа губи и сраста с атеизмом.

Основна хилијастичка поставка идеалног света - хиљадугодишња владавина Христа на земљи, скупа са Његовим светитељима - углавном је негована кроз социјалистичку парадигму, при чему је у хришћанском хилијазму ово савршенство достигнуто Христовим искупљењем људске пале природе; будуће благостање социјалистичког света, са друге стране, засновано је на веровању у урођену доброту људске природе и њено савршенство.

Супротно популарним уверењима која шири комунистичка пропаганда, социјализам примарно није економска замисао рођена као супротстављање капиталистичкој експлоатацији у развијеним друштвима.

То је, како Шафаревич тврди "један од најосновнијих и најпримарнијих снага које су се појављивале кроз историју човечанства". Исти дух који је подстакао хилијастичке експерименте "слободне браће" Минцера и других, прожима социјалистичку идеологију и њене различите облике пројаве, укључујући и данашњи милитантни атеистички комунизам.

 

 

 

ПретходнаНазад