Кружења око центра

 

Основна папина идеја, да посети православне земље (пре свега Русију), да би тиме означио своју победу над Истоком, јавила се одавно, али окружење Ивана Павла II је схватило да би се то могло остварити тек поводом јубиларне, 2000. године. Један од начина да се искористи јубилеј је био ходочашће путевима Светога Павла", па је у фебруару 2000. Иван Павао II посетио Египат. Ту је упутио поруку мира муслиманима и кршћанима", позивајући све црквене заједнице да развијају блиске и братске односе у милосрђу и доброј вољи". Једна од кључних папиних посета била је манастиру Свете Катарине на Синају, чији монаси, вековни чувари православља, нису ни хтели да виде папу, а камоли да с њим учествују у молитви.

Архиепископ синајске горе Дамјан, који је, очито под притиском власти, папу морао да прими, учинио је то преко воље, и без нарочитих почасти понтифекс је примљен само као путник - поклоник... Није могло бити ни речи о богослужењу у манастиру на гори на којој је Мојсеј примио заповести Божје.

Занимљива су и папина кружења око Русије". Прво је био у Грузији, где га је позвао лично Горбачовљев најбољи политички друг - бивши КГБ-овац, председник Шеварнадзе. Грузијска Православна Црква је била веома одлучна: иако га је патријарх Илија примио, није му било дозвољено да уђе у олтар саборног храма у Тбилисију, а првојерарх Грузијске цркве је забранио свим својим свештеницима и верницима да присуствују папској миси.

Године 2001, 22. септембра, папа је стигао у Казахстан у четвородневну посету. Мису је служио на руском, на тргу Мајка Отаџбина". Била је подигнута стилизована полујурта, где су стајали папа и његови прелати. Сви су били одевени у орнате извезене казахстанским орнаментима, које су шиле часне сестре кармелићанке чији се самостан налази у Караганди. Папа се срео са председником Казахстана Нурсултаном Назарбајевим и његовом породицом, као и са студентима Евразијског универзитета Лав Гумиљов".

После тога, 25. септембра, папа Иван Павао II је по први пут посетио Јерменију. На аеродрому га је поздравио председник Роберт Кочарјан и поглавар Јеременске цркве (монофизитске) Карекин II. По подацима католика, у Јеременији их има 150 хиљада, мада се сматра да тај број није већи од 20 хиљада.

И тако папа кружи" око Русије, која је главни циљ његовог понтификата. За сада му није успело да крочи на тле највеће православне земље света, али он, очито, нема намеру да одустане.

 

Извори:

 

1. Ејуб Штитковац: Папа у Египту: Уздржаност и страх монаха, Репортер, 8. март 2000.

2.Итар-Тасс: В столице Казахстана Папа римский совершил мессу на русском языке (23.09.01).

2.     Итар-Тасс: Папа римский завершил визит в Казахстан и прибыил в Армению) (25.09.'01.)

 

 

 

 

 <  ^  >