Увек се радовати

 

Савремено виђење света састоји се у томе, да се гледа наниже и да се налазе разлози, секундарни разлози. Хришћанско виђење света јесте гледати горе. И зато, у људима, сличним Светом Григорију, како можемо осетити, читајући њихова дела, стално присуствује радост. То не значи, да су они срећни некаквом површном, ненормалном срећом.

Пре, они се налазе у стању дубоке среће, јер је њихов поглед постојано усмерен према горе, и њихов духовни разум је са постојаношћу и одлучношћу устремљен ка одређеном месту, које они хоће да достигну, т.ј. Небу и зато они све ствари у свету, разматрају у тој светлости.

Ако оно, што они виде, има везе са злом, са ђаволским интригама, замкама овог света, са развратом и уништењем, или просто са обичним материјалним стварима и појавама све то они сматрају секундарним и никада му не дају прво место. Заиста, Свети Оци нас уче, да у свему морамо видети нешто корисно за наше спасење. Ако тако можете да гледате, можете бити спасени.

Навешћу један такав пример:

Радите за машином за штампање и са задовољством гледате, како из ње излазе чисте и прецизно одштампане странице. То у душу уноси, пријатно осећање задовољства и ви маштате о мисионарској активности, о ширењу што је могуће већег броја копија на различите стране.

Али изненада се дешава нешто са машином. Она се квари, почиње да разбацује странице на десно и на лево; странице се гужвају и цепају једна другу и предмет вашег задовољства, претвара се у разлог ваших мука. Видите, да су све додатне копије, на које сте рачунали, уништиле једна другу и, на крају крајева, да све што можете учинити, јесте да останете уз машину, изговарате Исусову молитву и покушати да исправите нешто.

Иако ово и не испуњава душу задовољством (као када су свежи, прецизно одштампани листови излазили из машине), опет, у духовном плану, све то може бити још корисније, пошто вас приморава да се саберете, усредсредите, сконцентришете и даје повода за борбу.

Али ако се заједно са тим, ви деморализујете толико, па у очајању ломите машину, тада сте изгубили битку. Задобијање битке не зависи од тога, колико копија на час избацује ваша машина, већ од тога, у каквом је стању ваша душа. Ако је ваша душа у стању спасавања и ствара реч, која може да спаси друге тим боље.

Али, ако ви стварате речи, које могу да спасу друге, а у то исто време рушите сопствену душу то је већ лоше.

 

 

Назад