Личина и право лице Свепоганога

 

Знајући ово - да ће Господ опет доћи са неба у Слави Божанства - замислио је Непријатељ да сам узме привид Његовог доласка и тако обмане све. Али наш Господ на лучезарним ће облацима доћи на земљу попут страшне муње. Неће тако, неће на светлим облацима, доћи на земљу Непријатељ, јер је он преступник.

Уистину, његово оруђе ће се родити од нечисте жене, и неће се он сам (ђаво) ваплотити, него ће као његова слика доћи Свепогани (Антихрист), као лопов, да би све обмануо: доћи ће притворно као побожан, градећи се смирен и кротак, као неко ко мрзи - како ће говорити о себи - неправду, гнуша се идола, поштује побожност, добар, скроман, изузетно пристојан и лепог изгледа, веома постојан, према свима љубазан, уважавајући нарочито народ јудејски, јер ће Јудеји очекивати његов долазак.

При свему томе, имаће велику моћ да чини чудеса, знаке и застрашивања, користећи се лукавствима како би свима угодио, и да би га што пре заволео прост народ. Неће примати поклоне, ни говорити гневно, нити изгледати мрачан и љут, него ће увек бити умиљат. Према томе, благим изгледом ће заваравати свет, док се не зацари. Јер кад многи народи и сгалежи увиде такве врлине, савршенства и моћи. све ће у исти мах обузети иста мисао, и са највећом радошћу ће га поставити за Цара, говорећи један другоме: Где ћемо још наћи човека тако доброг, праведног?

Више од свих прославиће га и обрадовати се његовом царевању народ богоубица - Јудеји. Због тога ће и он, старајући се о њима, као да их претпоставља другима, подићи поново њихов Храм.

Током царевања на земљи ове Змије, народи ће од свег срца постати његови савезници. Едом, Моав, а такође и Аморејци, с радошћу ће му се поклонити, као законитом цару, и биће међу првим његовим поборницима.

Убрзо потом, учврстиће се његово царство, и с гневом ће поразити тројицу великих царева.

 

 

Назад