Сплетке Старе Змије

 

Послушајте, хрнстољубива браћо моја, шта је он учинио у пустињи, са Израиљом изашавшим из Епшта, како се лукаво он, Клети и Свепогани, и подмукло довзо да их све увуче у најтежи грех.

Убацио је мисао Валааму да пружи најзлобнији савет Валаку, цару медиамском, да градске жене уведе у колибе и улови њима Израиљце, окренувши нх блуду и идолском жртвоприношењу, да би их на крају сатро Бог, као безбожнике, кад сви буду блудничили с овим женама као бесловесни. И постави цар жене јавно пред народом и трпезе пред вратима с леваницама и жртвама, све увлачећи у смрт, да би они који хоће да чине блуд с овим нечистим женама прво жртвовали леванице (идолима, нап.прир.), а потом ушли у колибе, јер жене нису ништа друго тражиле од Израилаца, него су свакога ко им долази принуђавале да принесе жртву.

И кнежевима цар понуди кћери кнежевске, и богатима кћери богаташке, а свом осталом народу мноштво жена из простог народа, да би их све заједно уловио у смрт, и да се богаташ не згади сиромашне, а кнез неке кћери простог човека. Видиш ли дело неправде, сплетку лукаву! Како свима ископа јаму погибељи за смрт! Виде ли ко од вас када тако бестидно дело - блуд наоружан двосеклим мачем? Јер су двоструко страшном смрћу уништавале жене оне, који им улажаху, нагонећи их да приносе жртве (идолима, нап.прир.) и блудниче.

Овом ће истом начину прибећи Мучитељ, да би постигао да сви понесу на себи печат Звери, кад у своје време, при храју света, дође он да сваког обмане знацима, да једино на такав начин могну да купе себи храну н све што им је потребно. Ради остварења овога поставиће у народу старешине. Обратите пажњу, браћо, на изузетно опаку замку Звери, на подмуклост њенога лукавства: почиње од стомака, да би човек, доведен до границе издрживости недостатком хране био принуђен да прими њен печат.

А свој печат гнусни стављаће не на било који део тела, него на десну руку човекову. А такође, стављаће свој нечастиви знак и на чело, да човек не буде у могућности да се десном руком осењује знамењем Христа Спаситеља нашега, а такође и да не би могао да стави себи на чело, без сумње, страшно и свето Име Господње и славни и стграшни Крст Спаситељев.

Јер зна овај несрећник да ће Крст Господњи, ако буде на ономе на коме уписан, разрушити његову силу. И због тога ће постављати печат на десној руци човека, јер она запечаћује Крстом све удове наше, а на сличан начин н чело на свом врху носи Спаситељеа знак, као што свећњак носи извор светлости. И тако, браћо моја, свим верним и снажним христољубивим људима предстоји тежак подвиг, да ни једном не поклекну до смртнога часа, и не изнемогну, када Змија буде уписивала свој печат уместо Крста.

Јер ће се на све начине старати да Име Господа и Спаситеља - ово Свесвето и Пречисто Име - уопште не буде спомињано у времену Змије. А чиниће ово у немоћи, бојећи се и дрхћући рд Свете Силе Спаситељевог Имена. Јер, ко се не запечати, њеним печатом, неће бити плен њене обмане - од таквога неће одступити Господ, већ ће просветљавати његово срце и привући га к Себи.

Будући убројани међу Свете, христољубнви и верни, са сузама вас преклињем и саветујем ја жалосни, не дајмо се лако уловити од стране Непријатеља, боље рећи бивајмо неухватљиви Силом Крсном. Неизбежни подвиг већ је пред вратима. Сви узмимо на себе штит вере са љубављу поцрпимо са Божанственога Источника (Извора) спасоносна за душе наше надања.

Мислим, љубљена браћо, на Нестворену Једносуштну Тројкцу, овај Источник, Који је извор живота. Ако је душа наша ограђена таквим оружјем, онда је Змија побеђена. При свему томе, дужни смо молити се да не паднемо у напаст, и бег наш да не буде у зиму. И тако, будите спремни, као верне слуге, које воле свога Господара и не прихватају другога. Јер ће овај злочестиви и ужасни лопов доћи изненада, у своје време, с намером да украде, покоље и погуби изабрано стадо истинитог Пастира.

Он ће узети на себе спољашњи вид истинитога Пастира, како би обмануо овце од стада. Но они који добро познају Свети Глас истинитог Пастира, истог часа ће препознати обмањивача, због тога што глас злочестивога ни мало не личи на глас истинитог Пастира, и испуњен је злобом - то је притворни глас лопова, па убрзо постаје јасно какав је он. Побринимо се сада да сазнамо, као друго, у каквом ће лику доћи на земљу бестидна змија.

Спаситељ, желећи да спасе људски род, родио се од Дјеве, као човек, победио ђавола светом Силом Свога Божанства, и био кротак и смеран (смирен) на земљи, да би нас узвео са земље на небо. Овај исти Бог, Који је стварно и истински био зачет, ваплотио и родио се по телу нашем од Свете Дјеве, крсним Својим страдањем спасавши све, и дао је Заповести. Он ће опет доћи у последњи дан, да суди живима и мртвима, и свим праведнима и безбожнима даће по делима њиховим, као праведни Судија.

 

 

 

Назад