Злоба клете Змије

 

Ја, најмањи, грешни, испуњен преступима, Јефрем, хоћу ли бити кадар да искажем оно што је изнад мојих снага? Но како је Спаситељ, по благости Својој, и неуке научио премудрости, а преко њих свуда просветио верне, тако ће Он и мој језик учинити јасним, без мане, на корист и (поуку) како мени самоме, који говорим, тако и свим слушатељима.

Али, с болом почех беседу, и са уздисањем ћу говорити о крају овога света, и о оној најбестиднијој и ужасној Змији, која ће узбунити свеколико поднебесје, и у срца човечија улити страх, малодушност и страшно неверје и чшити чудеса, знамења и застрашивања да би, ако је могуће, преварили и изабране (Мат. 24-24), и све обманути лажним знамењима и привидним чудесима која ће учинити.

Јер, по допуштењу Светога Бога, она: ће добити власт да вара свет, због тога што се свет испунио безбожјем и на све стране се чине ужаси сваке врсте. Зато је Пречисти Владика, због безбожја људског. допустио да свет буде искушан духом лажи, јер се тако људима прохтело - да одступе од Бога и заволе Лукавога.

Велики подвиг, браћо, чека у та времена нарочито верне, када сама Змија, са великом влашћу, буде чшнла знамења и чудеса, када се у страшним Призрацима (привиђењима) буде приказивапа слична Богу, и летела буде кроз ваздух, и када се сви демони, слично Ангелима, буду узнели пред мучитељем. Јер ће се силно огласити мењајући (свој лик) и бескрајно застрашујући све људе.

Ко ће се тада, браћо, показати као онај ко је ограђен непоколебивом вером, као онај ко има у души верни знамен - свети Долазак Јединородног Сина, Бога нашега, када сагледа ову неизрециву муку одасвуд надолазећу на сваку душу!?

Јер за ту муку неће бити уопште ни откуда, ни са земље ни са мора, икакве утехе, ни одмора. Ускоро, када буде видео да је читав свет у метежу, да свако бежи да се скрије у планинама, и док једни умиру од глади, да се други топе као восак од жеђи, и да нема никог да се смилује, када видео буде да свако лице пролива сузе и са силном жељом пита има ли негде на земљи речи Божије, и чуо одговор нигде, који ће човек поднети ове дане, ко истрпети неподносиву муку?!

Ускоро, када буде видео помешане народе, који ће од крајева земље ићи да виде Мучитеља, и при чему ће се многи поклонити Мучитељу, у дрхату кличући: Ти си наш спаситељ?!

Море се комеша, земља сахне, небеса не дају кише, растиње вене, и сви што живе на истоку земље од великог страха на запад беже, а они што живе на западу у дрхату беже на исгок. Бестидни ће, примивши тада власт, поспати демоне у све крајеве да смело проповедају: Велики цар јавио се у слави, идите и видите га. У кога ће бити као дијамант тврда и отпорна душа, да мужанствено (храбро) поднесе све те саблазни? Где је, како рекох, такав човек, кога би прослављали сви Ангели? 

А мене, христољубива и савршена браћо, обузима ужас при самом сећању на Змију, док премишљам у себи о патњи која ће постићи људе у та времена и помншљам на то колико ће се суровом према људском роду показати та гнусобница. и колико ће више још те злобе имати према Светима (православним Хришћанима, нап.прир.) који ће моћи да одолевају њеним привидним чудесима. Јер ће се тад наћи много људи благоугодних Богу, којима ће у брдима и пустим местима бити могуће да се спасу многим молитвама и плачем срца.

Јер Свети Бог, видећи њихове неисказиве сузе ц искрену веру, смиловаће им се као нежни Отац и сачуваће их тамо где се буду крили, све док свепогана Змија не престане да тражи Свете по земљи и по мору, сматрајући да се већ зацарила на земљи и да су јој сви потчињени. И не схватајући своју немоћ и ону гордост због које је пао, намислиће Нечастиви да се успротиви Господу у онај страшни час када Господ дође с небеса.

Ипак, довешће земљу у смутњу, и све преплашити лажним чаробничким знацима. У време, када Змија дође, неће бити мира на земљи, биће велика мука, метеж, неред, смрт и глад у свим крајевима. Јер је Сам Господ наш Божанственим устима изрекао да такве невоље није било од почетка Богом створеног света (Марко 13-19).

Како онда ми грешни да представимо тако превелику, чак неизрециву невољу, када ју је тако назвао Бог? Нека свако са пажњом заустави свој ум на оним светим речима Господа и Спаситеља, нашег која кажу да Он, по благости Својој, због превелике муке и нужде, жели да скрати дане невоље опомињући нас и говорећи: Молите се Богу да бежање ваше не буде у зиму ил у суботу!! (Мат. 24-20); и још: Бдите једнако и непрестано молите се Богу да будете kадри утећи од свега овога што ће се збити, и, стати пред Бога (Лука 21-36); јер је време близу.

И сви смо ми подвргнути овој невољи, али ћемо непрестано, са сузама н молитвама, дан и ноћ припадати к Богу, да би смо се грешни спасли. Ко има скрушења и суза, тај у   молитвама нек моли Господа да га избави велике невоље која ће доћи на земљу, и да уопште не види саму Звер, а такође ни да не чује какве ће на разним местима бивати страхоте, земљотреси, глад, и различите смрти на земљи.

Неопходна је зато душа мужанствена, способна, да тако кажем, да кормилари својим животом усред ових саблазни. Ко се пак, покаже, макар и најмање, као лењивац, њега ће лако савладати и обузети знамења лукаве и покварене Змије, а такав ће се на Суду показати неоправдан, јер је сам, добровољно, поверовао Мучитељу. Много нам је молитава и суза потребно, љубљени, да бнсмо постојано стајали у искушењима. Много ће обмана приредити  Звер, јер ће он. богоборни, пожелети све да погуби.

 

 

Назад