О молитви

 

Са циљем, да људи не остану равнодушни и не стављају све наде на  моливте за помоћ са стране, Старац је знао да понавља уобичајену руску изреку: Боже помози ми, али ти сам сељаку, немој лагати залудно.

Једна монахиња је рекла: Баћушка! Кроз кога да молимо за молитвену помоћ, ако не кроз тебе? Старац је одговорио: И ти се сама моли! Сећаш се да када је дванаест Апостола преклињало нашег Спаситеља за Хананејку, Он их није чуо. Али када је она почела да сама моли, услишена је.

ИЗ разлога што је молитва, најмоћније оружје против невидљивог непријатеља, он се на различите начине труди, да скрене људе од молитве.

Старац је испричао следећу причу: Монах на Светој Гори је имао веома вољеног, причљивог, чворка који је имао обичај да га забавља својим брбљањем. Али ту је била једна чудна ствар чим би монах кренуо да испуни своје молитвено правило, чворак би почео да брбља нон-стоп, не дозвољавајући монаху да се моли. Једном, на Свети Дан Васкрсења Христовог, монах је дошао у своју келију и рекао: Чворку, Христос је васкрсао!

А чворак је одговорио: Јао нама, што је то урадио, и истог тренутка нестао, испуњујући келију монаха, неподношљивим смрадом. На тај начин је монах схвати своју грешку и почео да се моли.

Старац је говорио да је најважнија ствар, коју Бог посматра, унутражње расположење душе човека: Једном, је један човек са болесним ногама, посетио Оца Антонија и рекао: Баћушка, ноге ме боле и узнемирен сам, јер не могу да се поклоним до земље. Отац Антоније је одговорио: Па, у Писму је речено: Сине, дај ми твоје срце, а не ноге.

Једна монахиња је рекла Старцу да је видела икону Мајке Божије и чула Је како говори: Шта си донела као понуду? Она је одговорила: Шта ћу донети, немам ништа. Баћушка је одговорио: Написано је у Псалмима: Ко год приноси молитве, слави Ме.

 

 

Назад