О раздражљивости

 

Нико не би требао да оправдава своју раздражљивост, неком врстом болести, јер она долази из гордости. Према речима Светог Апостола Јакова: јер гнев људски не чини правде Божије. Тако, да не би подлегао раздражљивости и гневу, не би требао да се журиш.

 

О зависти и злоби

 

Старац је рекао: Мораш себе приморавати, па и против своје воље, да чиниш неко добро, својим непријатељима и главно, да не тражиш освету, већ да будеш пажљив, да их не увредиш,  наступом презира и понижења.

Једна женаје питала: Не схватам Баћушка, како ти не само, да се не љутиш на оне који говоре ружно о теби, већ настављаш да их волиш. На ово, Старац се дуго смејао и рекао: Имаш младог сина. Да ли се љутиш на њега, када не каже, или не уради нешто како треба? Зар се не трудиш уместо тога, да сакријеш његове недостатке?

 

О гордости

 

За многе, бити горд није ништа.

Из овог разлога је Старац испричао следећу причу: Једна жена, током исповести, рекланје њеном духовном оцу да је она била горда особа. На шта си поносна?, упитао ју је, да ли си славна? нисам, одговорила је добро, талентована? не добро онда, богата? не Хмммм... у том случају, можеш бити горда, рекао је на крају.

 

 

Назад