Носи ово у уму

Старац Макарије Оптински

 

Носи ово у уму: Хришћански живот је непрекидна борба. Лукави непријатељ вешто користи безбројне замке и стреле. Пред неке од нас, он подмеће мамац световности, спољашњи понос, славу и церемоније, грубе похоте похоте тела.

Али оне од нас, који нису привучени ни једном од њих, он води ка врховима суптилнијих гордости. Пошто нас је довео тамо у високу земљу само-поштовања он изазива мрачну измаглицу, измаглицу најпрепреденијих гордости, којима би помрачио наш ум. Онда нас, своје заслепљене робове, одводи од Бога, чак и без нашег сумњања.

Запамти и ово: није тешко простом грешнику да доспе до мржње према свом нечистом животу и да, напуштајући га, баци себе испред милости Божије; али је веома тешко префињенијем грешнику самозадовољном да пусти зраку Божанске љубави да пробије кожну љуску своје само-праведности...

Смиреност је једино оружје које одбија све нападе, али је тешко обликовати га, а уметност његовог коришћења је често погрешно схваћена, посебно од стране оних, који воде активни светоски живот.

Стално носи у уму да је у очима Божијим, грешник покајник бољи од гордог човека, који није грешио на други начин, осим својојм гордошћу...

Али, можеш питати, која су средства да задобијем смиреност?

Па, стичемо ову вештину кроз читање Отаца; немилосрдно само-испитивање и само-оптуживање такође помажу; такође, разјашњавање себи, колико смо гори од других; уздржавањем од било каквог осуђивања других, у исто време прихватајући све њихове критике, као послане од Бога да исцеле наше скривене духовне ране.

 

 

 

Назад