Потреба за покајањем

 

(Н.) Мора да се уразуми. Без обзира шта човек мисли или како неко гледа на то, човек не може избећи смрт, нити избећи суд Божији, где ће сваком бити суђено по његовим делима. Према томе, добро је пре тога уразумити се и стећи мудрост.

Тако Јеванђеље почиње и завршава речима: Покајте се! Нисам дошао да зовем праведнике него грешнике на покајање. Ходите к Мени сви који сте уморни и натоварени, и Ја ћу вас одморити. Узмите јарам Мој на себе, и научите се од Мене; јер сам Ја кротак и смеран у срцу, и наћи ћете покој душама својим. (Матеј 11:28-29)

Господ позива оне који се труде у борни са страстима и оне обремењене гресима и обећава им утеху, кроз искрено покајање и искрено смирење.

Пишеш да током Великог Поста виђаш Н. Само суботом и недељом, и да је посећујеш и пијеш са њом чај, а да монахиње не би ни посмислиле да пију чај током Великог Поста. Слободни мислиоци могу мислити да постоји мала разлика између испијања чаја и биљних раствора, међутим то у ствари, није од малог значаја.

Свако лишавање и сваки напор (приморавања себе против сопствених задовољстава) је од вредности у очима Божијим. Као што Јеванђеље говори: Царство Небеско на силу се узима и подвижници добијају га. (Матеј 11:12).

Они који безобразно и вољно преступају правила поста називају се непријатељима Крста, којима је Бог трбух и слава у сраму њиховом (Фил. 3:19). А у Псалмима је речено: од стомака су залутали.

Наравно, то је прилично друга ствар ако неко прекрши пост због болести или телесне немоћи. Али здрави људи постећи постају здрави и бољи, и што је још више, често живе дуже, иако могу изгледати сувоњави. Током периода поста и уздржања од меса, постоји велика жеља за духовним читањем и боље се памти.

Ако, за Велики Петак, Н. Се обуче у најмању руку пристојно... Биће ми веома драго. Није узалуд да чиамо у једној молитви: Господе, хтео ја или не, спаси ме, а у Псалмима се говори: Којима уздом и жвалама ваља обуздати губицу, кад не иду к Теби. (Пс. 31:9)

 

1881.

 

 

Назад