Знаци и карактеристичне одлике тоталитарних секти

Професор Александар Дворкин

 

"Тоталитарне секте јесу пре свега друштвени и културолошки проблем,

а затим психијатријски и јуридички...

Што више људи буду знали о њима, теже ће их обманути."

 

Роберт Џеј Лифтон [1]

 

Опет се враћамо питању: шта је то тоталитарна секта? Влада Русије ФРГ у листу, које је делила у школарцима, набраја 17 знакова тоталитарних секти:

 

1.   У групи ћеш наћи управо оно, што си до сада узалуд тражио. Она зна тачно што теби неће бити сувишно.

2.   Већ први састанак ти открива потпуно нови поглед на ствари.

3.   Поглед на свет групе просто редован и објашњава било какав проблем.

4.  Тешко је саставити карактеристичну одлику групе. Ниси дужан да размишљаш или провераваш. Твоји нови другови ти говоре: То је немогуће објаснити, мораш да проживиш то кренимо сада у наш нови Центар.

5.   У групи постоји учитељ, медијум лидер или гуру. Само он зна целу истину.

6. Учење групе се сматра једино присутним, вечно истинитим знањем. Традиционална наука, рационално мишљење, разум се одбацује, јер су они негативни, сатански и непросвећени.

7.   Критика са стране оних, који не припадају групи, сматра се доказом њене праведности.

8.   Свет води у катастрофу и само група зна, како га је могуће спасити.

9.  Твоја група то је елита. Остало човечанство тешко болесно и дубоко изгубљено: заиста оно не сарађује са групом или је не позива да се спасе.

10. Ти си дужан да тренутно постанеш члан групе.

11. Група се ограничава од остатка света, например, одећом, посебним језиком, храном, јасним односом међусобних односа.

12. Група жели да ти разрушиш своје старе односе, јер они ометају твој развој.

13.Твоји сексуални односи регулишу се из ње. Например, руководство бира партнере, заповеда групни секс или супротно, потпуно уздржање.

14. Група испуњава сво твоје време задацима: продајом књига или новина, врбовањем нових чланова, посећивањем курсева, медитацијама...

15. Веома је тешко остати сам, јер је неко из групе увек поред тебе.

16.  Ако почнеш да сумњаш, ако обећано успех не долази, онда си увек сам крив, зато што ти, тобоже, недовољно радиш над собом или преслабо верујеш.

17. Група захтева апсолутно и беспрекорно послушање својих правила и дисциплине, зато што је то јединствени пут ка спасењу.

 

Лист се завршава упозорењем: Ако ти и само један знак учини познатим, буди на опрезу!

 

***

 

Канадска организација Info Cult проширује ову информацију о својствима и знацима тоталитарних секти:

 

"Тоталитарна секта то је група која се користи методама манипулације, која експлоатише своје чланове."

 

- Она им може нанети психолошку, финансијску и физичку штету.

- Она у значајном степену контролише понашање, мисли и осећања својих чланова.

- Она користи различите методе за преобраћење ново-заврбованог човека у лојалног, послушног, понизног и покорног члана.

- Секташи сматрају, да они сами или њихов лидер, владају посебним статусом, који их износи из оквира друштва и/или породице и супротстављају им се.

- Секте скривају своју истиниту природу и циљеве од потенцијалних или новообраћених следбеника. Користе се методима обмане за врбовање и привлачење нових чланова.

- Тоталитарне секте имају посебне одлике, које их разликују од осталих група, али не до таквог степена манипулишући свешћу својих чланова. Например:

- Чланови несебично предано служе лидеру групе и не подвргавају сумњи ни једну његову реч или дело.

- Решења у вези тога, како су чланови дужни да мисле, делују и осећају, сматрају се руководством групе: чланови су дужни тражити дозволу, да би пошли на састанак, променили посао или ступити у брак; постоје правила, која одређују како се обући, каквим начином васпитати дете, где живети и тако даље.

- Група даје изузетну пажњу томе, како зарадити што више новца. Одређене методе, као например, сакупљање средстава за лажну доброчинство, оправдавају се као методи за достизање највиших циљева.

- Лидер групе ни пред ким не сноси одговорност ни за шта и није потчињен никаквим властима или ауторитетима.

- Чланови често прекидају своје везе са породицом, ближњима и пријатељима; они одбацују целокупан живот и лична интересовања, која су имали пре него су били заврбовани у секту.

- Руководство групе охрабрује следбенике, да би живели заједно са другим следбеницима и општили само са њима, а често и захтевају то од њих.

- Питања, сумње и незадовољство се искорењују или чак кажњавају. За потискивање сумњи у вези групе и њеног лидера користе се методе отупљивања разума (понављање мантри, говорење језицима, изобличавање одвојених кривих чланова у присуству свих чланова и тако даље).

 

Врбовање у тоталитарну секту

 

Људи обично не траже секту да би у њу упали. Секте траже људе, да би их заврбовале. Уопште није обавезно доживети стање тескобе, депресије или несигурности у себе, да би пали на технике врбовања секте.

Људи обично упадају у секту, зато што они не знају, чиме се та група бави на у стварности; људи који их врбују им не говоре искрено и поштено о правој природи секте; они им не говоре о свим захтевима, који ће бити постављени пред члана групе; они се представљају искрено дружељубивим и отвореним; он се појављује као друг или члан породице и ви не верујете, да би вас он обмануо.

 

Секташко мишљење

 

Секташко мишљење се јавља методом биполарног виђења света: црно и бело, спасено и осуђено, обро и зло.

У секташком свету нема места за полу-тонове. Лица и покрети са таквим типом мишљења аутоматски убрајају себе у белу, спасену и добру категорију.

Они траже жртвене јарце за објашњење сопствених сложености и проблема друштва. Ово мишљење може довести до нетрпељивости и до екстремизма. Посебно често се оно среће у време личних, социјалних или економских криза.

 

Технике манипулације

 

Технике регулисања понашања могу бити изузетно ефективне и могу да воде у стање дубоке зависности. Ти методи се заснивају на два основна принципа.

1.    Ако можете натерати човека да се понаша како желите, можете га натерати да верује, у оно што желите.

2.    Изненадне, оштре промене средине могу учинити човека посебно пријемчивим утицају и довести га у неочекиване и дубоке промене у ставу, систему вредности и вери. Покрет може ефикасно да контролише своје чланове, користећи:

 Изолацију: ако сте физички одвојени од друштва и уобичајеног окружења, можете изгубити сопствено осећање стварности.

 Социјални притисак групе: ако искоришћавате осећање о припадности друштву, које вам је усађњно у природи, можете почети да у себи потискујете у себи осећања сумње о идејама групе или њиховом супротстављању, које би ви изразили у другим околностима

 Кривица: учење групе о спасењу поткрепљује се намерним преувеличањем грехова вашег прошлог живота.

  Страх: лојалност групи и потчињење њеним правилима и идеологији може да се постигне путем застрашивања, а такође и претњом озбиљних духовних и физичких последица, који ће проистећи из различитих нарушавања.

  Бомбардовање љубављу: осећање једне породице и припадања, може бити вештачки створено постојаним загрљајима, пољупцима, дирима и непрестаним ласкањем.

  Одсуство своје личности: ако вам не остављају времена за самог сбе, ако вам је немогуће да будете усамљени, можете изгубити способност да објективно мислите и оцените ситуацију са стране, у перспективи.

 Умор: ако не добијате неопходан одмор, можете изгубити способност да се оријентишете у ситуацијама и будете посебно пријемчиви за утицаје, посебно ако вас при томе постављају постојано у све новије и новије, за вас, непријатне положаје и дају вам противречне информације.

 

Наравно, све ово су искључиви социјални знаци тоталитарних секти.

 

 


[1]  Lifton R.J. Thought Reform and the Psychology of Totalitarism. P. 5

 

 

Материјал из књиге Професора Дворина

"Сектоведение. Тоталитарные секты.
Опыт систематического исследования"

 

 

^