Пастирско старање

 

-  Пастирске беседе и проповеди;

-  Ангажовање у групи која изучава Св. Писмо;

-  Привикавање на црквени живот: Свету Тајну Крштења, Исповести, Причешћа и Свештања Масла (Јелеосвећења);

-  Литургијски живот, вршење молебана, ходочасничка путовања;

-  Духовна рехабилитација и увођење у црквени живот у условима манастира (пребивање у манастиру у својству искушеника у периоду од 2-3 месеца).

Фаза терапеутске подршке и духовно-психолошке помоћи се остварује у облику динамичног лекарско-психолошког праћења. Формира се стална радна група за подршку, у чијем саставу су лекари, бивши наркомани, као и лица која су још увек зависници од наркотика, а на лечењу су и рехабилитацији у складу са предложеним програмом. Наше искуство говори да је веома важно формирање овакве групе, у којој оболели виде пред собом људе који су се излечили од ове тешке стасти, размењују искуство са њима, добијају корисне савете. То доприноси слабљењу депресивних и неуротичних манифестација, улива наду на исцелење.

 

Превентивна активност

 

Иступања пред разним аудиторијумима слушалаца: у школама и на факултетима, у касарнама, јавним трибинама и сл. Издавање чланака, брошура, књига, које расветљавају проблем наркоманије и њене духовне суштине. Иступања са истим циљем на радију и телевизији. Припрема аудио- и видео-материјала ради ширења међу становништвом.

 

 

 

< ^ >