МИЛОСТ БОЖИЈА ПРЕМА ПОКАЈНИКУ

из Древног Отачника

 

Један монах страдаше од блудне похоте. Деси му се да уђе у извесно епшатско село, где, видевши кћи незнабожачког жреца (идолопоклоничког свештеника - нап. прир.), заљуби се у њу, и рече њеном оцу:"Дај ми је за жену". - "Не могу ти је дати", одговори он, "док не упитам бога мојега". И отишавши демону, жрец га упита: "Један ми је монах дошао и тражи моју кћи за жену - да ли да је дам за њега?" Демон одговори: "Упитај га - хоће ли се одрећи Бога својега, крштења и монашкога завета?".

Жрец оде и рече монаху: "Одричеш ли се Бога, крштења и монашкога завета?". Он (монах) то учини, и у исти мах виде као голуба који излете из његових уста и полете увис. Жрец оде демону и рече: "Ево, пристао је на сва три услова". Тада му ђаво одговори: "Не дај му своју кћер за жену; јер Бог није од од њега одступио, него му још помаже.

Жрец дође и рече брату: "Не могу да ти још дам своју кћер, јер ти Бог и даље помаже, и није од тебе одступио". Чувши то, брат рече себи: "Бог ми је јавио такву милосг - и ја, окајани, одрекох се њега, и крштења, и монашкога завета - а благи Бог ми и сада помаже!" И, *дошавши себи, уразуми се и пође у пустињу великом старецу (духовнику) и рече му шта је било.

Старец му каза:"Седи са мном у пештери, непрекидно пости три седмице, и умолићу Бога за тебе. Старец се трудио за брата, и призивао Бога, говорећи: "Господе, преклињем те, даруј ми ту душу, и прими њено покајање!" И услиша Господ молитву његову. Кад се наврши прва седмица, старац дође брату, и упита га: "Виде ли нешто?"

Брат одговори: "Видех голуба горе, на небеској висини, како ми лебди над главом".

Старец му рече: "Пази на себе, и снажно призивај Бога". Друге седмице старец опет дође брату и ушгга га: "Виде ли шта?" - "Видех", рече брат, "голуба како ми слеће на главу". Старец му рече: "Бди и моли се". Кад прође трећа седмица, старец опет дође брату и упита га: "Виде ли још нешто?"

Он одговори: "Видех голуба: он слете, и стаде над самом главом мојом, пружих руку да га ухватим а он ми улете у уста". Тада је старец заблагодарио Богу и рекао брату: "Ево, Бог је примио покајање твоје - од сад пази на себе". Брат му рече:"Од сад ћу остати с тобом, авво, до саме смрти своје".

 

 

 

<  ^  >