Култ фалуса

 

У свим паганским заједницама постојао је култ фалуса као пројаве силе рађања. Египатски бог Мин био је и бог плодности и заштитник путника. Хер-месов знак је био фалус са два тестиса - а Хермес вођа душа у свет мртвих. Јапански бог Досађин је бог плодности и заштитник њива. "Просветљени", буда Киситигарба је у Јапану преузео улогу Досађина и представљао се исто као и он.

Аријевци који су покорили Индију у прво време су презирали Дравиде због култа фалуса, али су, напустивши рану монотеистичку интуицију, пали у клањање Шивином лингаму.

У Египту је постојао мит о Озирису, који је донео цивилизацију. Њега је убио брат Сет и раскомадао његово тело. Његова жена Изида скупила је комаде тела, после неколико година тражења. Пошто фалус није нашла, направила га је од дрвета и са оживљеним Озирисом зачела Хоруса. Озирисов уд је, оставши у Нилу, земљу учинио плодном, и египатске жене су му се клањале.

Култ фалуса је код свих пагана повезан са култом змије. Змија је ЗЕМАЉСКА, дух земље - и незнабошци верују да је она заштитница плодности. Шивина животиња је кобра, и жене у Индији јој се клањају и дају дарове да би остале у другом стању.

 

 

Назад