Хиндуизам

 

Хиндуизам подстиче и аскезу (тапас) и пожуду (кама): оне су неопходне, као узајамне допуне, једно другом. Шива, један од Тримурти, је аскета чији је знак фалус (лингам), а који има и полне сталне односе, како би се свемир обнављао. Лингам бива предмет поклонења у многим индуистичким култовима, јер означава плодност и репродукцију. Обожавање лингама је у Индији старо 4000 година, и мноштво паганских храмова је посвећено њему.

Кришна, осма инкарнација Вишнуа, познат је као ратник и љубавник. Свирањем у фрулу, он баца у пожуду гопије-чобанице, које луде за њим. Кришни на омиљена гопија је Радха. Радха (Рада) је удата, и њена жудња за Кришном је прељубничка. Веома је значајно да се у кришнаизму, једној од пројава вишнуизма, прељуба сматра мистичком сликом односа Божанства и душе.

У индуизму је јако развијено учење о сексуалним техникама, прописаним у приручнику "Камасутра". "Камастура" се приписује мудрацу Ватсјајани. Ова књига, међутим, тврди да не служи као приручник онима који се воле, јер њих треба да руководи сопствени нагон.

 

 

Назад