Кина, конфучијанизам и таоизам

 

Кина се обликовала под снажним утицајем конфучијанства, заснованог на култу предака и потреби за што већим потомством. Зато су многи Кинези били полигамни. Припадник средње класе могао је да има од три до дванаест жена, племић више од тридесет, а цар стотину, при чему су односи с њима строго ритуализовани. Жена је била у подређеном положају, и њена дужност је била само да задовољава мушкарца и да рађа децу.

Продор будизма у Кину довео је до аскетизма и појаве монаштва и међу мушкарцима и међу женама, против чега се конфучијанизам борио.

Други религијски правац је таоизам, чији је оснивач Лао Це. Тао је крајња стварност, безлична праоснова свега, која се изражава као енергија, покрет и стална промена. Уравнотеженост и хармонија супротности пројављују се кроз принципе јин (мушки) и јанг (женски), и њихова узајамност се очитује у великом космосу, али и у човеку (микрокосмосу). Смрт је последица раздвајања јина и јанга. У заметку, у утроби, је сва сила непокретног, али делатног, Тао - зато се и мудрацу препоручује да буде као фетус (непокретан, а сведелатан, јер Тао делује кроз њега).

У изворном таизму нема сексомагијских експеримената, али их, у каснијем развоју истог, има много. У делу "Су Ну чинг" (други-трећи век нове ере), Су Ну тврди да је жена јача од мушкарца као што је вода јача од ватре, и да онај ко зна да следи јин и јанг доживљава небеска задовољства. Због веровања да је мушка полна енергија лако потрошива (као ватра), а женска неисцрпна (као море), таоисти препоручују мушкарцу да има што више жена, а да не троши своју семену течност - реч је о узимању женске енергије, својеврсном енергетском вампиризму.

Ко Хунг је тврдио: "Што више мушкарац има односа, има више користи од полног чина." Ако се спаја само са једном или две жене, то тобож води "превременој смрти". Када је митски Жути Цар питао једну посвећеницу о користима полног односа без изливања семена, она му је рекла да, ко се једном уздржи -стиче снагу, три пута биће излечен од болести, осам пута - добија бесмртност, а десет пута - биће божанствен.

За секту "жутих турбана" сексуално спајање значило је ослобађање од свих греха. Они су имали и велику моћ и политичким утицај, успевали су да подигну устанке против државе, који су, на једвите јаде, гушени.

Веровало се да, прецизно изведени, полни односи доносе неку врсту излечења. Положаји у односу повезани су са окултном нумерологијом, и препоручују се за разне болести.

 

 

Назад