Против сујеверја по коме је понедељак, наводно, несрећан дан

 

Против сујеверја, по коме је понедељак наводно, несрећан дан

 

Сваког понедељка се у Светој Цркви, као што је одређено црквеним правилом, врши служба бестелесним Силама. Свакога дана у седмици врши се служба овим или оним Светим, или читавом мноштву Светих. Али зашто је бестелесним Силама, тј. Анђелима, посвећен први дан после недеље, тј. понедељак? Зато што по својим узвишеним особинама они у творевини заузимају прво место, наравно изузев Богородице која је часнија од Херувима и неупоредиво славнија од Серафима. Осим тога, они су и створени пре свих осталих. То су првенци у низу створених бића.

Међутим, осим поменуте особености, тј. осим вршења службе бестелесним Силама, понедељак сам по себи, као временски одељак, ни по чему се не разликује од осталих дана. То је толико јасно, да не би имало потребе посебно о томе говорити када у вези са понедељком не би постојала некаква предрасуда код многих људи, па и код православних. Они у данима седмице разликују добре и лоше, лаке и тешке дане. У тешке дане убрајају понедељак, среду и петак. Понедељак је, кажу, мрачан и тежак дан. Понедељком не ваља ништа важно почињати, јер неће бити успеха. Такође понедељком не треба кретати никуда на пут. Ако у понедељак некоме даш новац, целе недеље ћеш имати само расходе. И томе слично.

 

Откуд таква предрасуда о понедељку?

 

Једноставно праћење људског понашања делимично даје одговор на ово питање. Понедељак је заиста тежак дан, пун брига и непријатности за оне који су претходног дана, тј. у недељу, накарадно проводили време. Тако онај ко је цео претходни дан провео у пијанству, када се пробуди следећег дана, тј. у понедељак ујутру, осећа се тешко и мамурно, и уместо да се лати посла, он поново почиње да пије и тиме чини понедељак још тежим. Човек који живи у свету користи то што је недеља нерадан дан, па цео дан и чак целу ноћ проводи у забавама које нису за похвалу. Подразумева се да после ноћи проведене у игрању карата, у забавама и неуздржању, он устаје тешке главе и цео дан се осећа непријатно и неспособан је за било какав посао. За све такве људе понедељак је заиста тежак дан, али не зато што је он сам по себи тежак, него због злоупотребе времена. Ко исправно користи време и не троши га на разоноде и забаве погубне за душу и тело, за њега је понедељак лак као и остали дани, штавише, још је и лакши после недељног одмора. А ономе ко увече погрешно користи своје време, сваки наредни дан је тежак, а не само понедељак. Рђаве последице таквог понашања одразиће се на многе дане, понекад на цео живот. Сада је јасно зашто су људи прогласили понедељак тешким даном када је опасно започињати било какав посао или кре-тати на пут. Ако је тежак за оне који се претходног дана опијају и проводе се по целу ноћ, не значи да је тежак и за све остале.

Поред тога што се оваква предрасуда о понедељку противи здравом разуму, она је истовремено и вређање Бога, јер свакога дана се обнавља милост Божија према творевини и не-ма таквога дана у седмици који би био обележен отсуством Божије милости. Прочитајте Мојсијеву повест о стварању света и видећете да је Господ све дане благословио, па према томе и други дан, јер управо други дан одговара нашем понедељку. Тога дана Он је створио плави небески свод и раширио га над земљом као шатор, одвојивши воде што су под сводом од вода које су над сводом, оставивши тако простор за кретање ваздуха и простирање светлости. Свако зна колико су свим живим створењима на земљи неопходни ваздух и светлост. Зар је онда могао Творац одбацити свод који је створио? Не, он је одобрио то што је створено: А свод назва Бог небом. И виде Бог да је то добро. И би вече, и би јутро, дан други (Прва књ. Мојсијева 1, 8). А одобравање онога што је саздано другога дана простире се и на сам тај дан. Па кад је понедељак толико велик и благотворан дан за сва бића која је Господ створио на земљи, зар није богохулно називати га рђавим, мрачним и тешким даном? Господ није створио ништа рђаво, мрачно и тешко, и не само да је сваки дан освештао Својим благословом, него је и по завршетку стварања одобрио сву творевину, па самим тим и све дане стварања света (Прва књ. Мојсијева, 1, 31).

Међутим, Господ Који је створио свет и одобрио све што је створио, понекад шаље људима зле дане као казну за њихове грехе. Сваки народ се сећа својих несрећа и оплакује их, као што су некада Јудејци на рекама вавилонским оплакивали дан Јерусалима, дан када је пао њихов свештени град и са њим држава. Исто тако се и сваки човек сећа горких тренутака и дана свога живота. Али ни народне ни личне несреће не догађају се увек понедељком. Господ, када хоће да нас казни, може то учинити, и чини то било којим даном, па чак и дан Светлог Васкрсења може претворити и претвара у дан тешке муке шаљући на нас болести, смрт наших ближњих, пожаре и томе слично. А када хоће да испољи према нама Своју милост, Он то исто тако чини у било који дан, па и понедељком, претварајући га у празник и дарујући нам тога дана Своју благодат. За Господа Који је Господар свих наших дана и година нема разлике између појединих дана. Зашто онда људи вређају Бога и проглашавају понедељак злим, мрачним и тешким даном?

Можда мисле да се понедељак налази под посебним утицајем и влашћу злих и тамних сила? Када се ради о људима који и понедељком и другим данима живе неисправно, то је у неку руку заиста тако.

Ако човек своју вољу не подређује вољи Божијој, он се, наравно, лако потчињава вољи и лукавству онога ко је непријатељ и Бога и људи. Али, онај ко по апостолским речима проводи време трезвено и пази се да не упадне у замку ђаволову, јер зна да је ђаво свиреп као лав и лукав као змија и сваког тренутка је спреман да га нападне, за њега тај исти ђаво није опасан ни понедељком, нити било којим другим даном. Он се ограђује молитвом светим бестелесним Силама које су увек спремне да нас покрију покровом крила невештаствене своје славе, свакога дана, а утолико пре понедељком, јер тога дана Света Црква умножава своје молитве бестелесним Силама.

Дакле, ако неко и поред свега верује у постојање лоших дана и зазире од понедељка као једног од таквих, нека се покаје због те своје заблуде и нека одмах одбаци свој сујеверни и грешни страх.

 

 

<  ^  >