Дванаест знакова краја света

Отац Андреј Филипс

 

Касније је него што мислите

Блажени Серафим Роуз (+1982)

 

Ни један човек не зна када ће наступити крај света. Заиста, време краја света, није било саопштено чак ни људској природи Сина, од стране Оца (Матеј 24:36). Међутим, у Јеванђељима Син Божији нам говори о знацима, који морају да се десе, пре него што дође крај света. Који су ово знаци и које закључке, оклевајуће међутим, можемо извући из њих, о временима у којима живимо?

Дванаест знакова, који морају да се десе пре него дође крај света су дани, као што следи:

 

1. Многи ће доћи у име Христово и обмануће многе (Мат. 24:5; Марк. 13:6; Лука 21:8).

2. Биће ратови и говори о ратовима између народа и царстава (Мат. 24:6-7; Марк 13:7-8; Лука 21:9-10).

3. Прве невоље ће бити у виду несрећа: глади, помора и земљотреса на различитим местима, ужасни знаци и велика знамења са небеса (Матеј 24:7-8; Марко 13:8; Лука 21:11).

4. Православни Хришћани ће бити гоњени, убијани и сви ће их народи мрзети (Матеј 24:9; Марко 13:9-11; Лука 21:12-15).

5. Свуда ће се људи међусобно мрзети и издавати (Матеј 24:10; Марко 13:12-13; Лука 21:16-17).

6. Многи лажни пророци ће се појавити и превариће многе (Матеј 24:11)

7. Због пораста безакоња, (злих дела и непокајаног греха) љубав многих ће охладнети. Само онји претрпе до краја ће се спасти (Матеј 24:12-13; Марко 13:13; Лука 21:19).

8. Јеванђеље ће бити проповедано кроз цео свет за сведочаснтво народима (Матеј 24:14; Марко 13:10).

9. Након овога Јевреји ће постати Православни Хришћани (Римљ. 11:25-28).

10. Припреме ће бити учињене кроз долазак Антихриста, названог сином погибли и звери. Следујући лажним пророцима и лажним знацима и чудима, Антихрист ће бити мајстор обмане, шока и страха, одузимајући људима слободу, али чинећи да они мисле да су слободни. Гониће истинске слуге Христове са бесом и гневом. Храм у Јерусалиму ће бити поново изграђен за њега, да би се тамо зацарио на место Христа пошто и само име Антихрист значи, онај који долази уместо Христа (Матеј 24:15-24; Марко 13:14-22; 2.Сол. 3:11; 1.Јован 2:18; Откр. 13:1-8).

11. Знаци ће се појавити на небу, сунце ће се помрачити и месец неће давати светлости, звезде ће пасти са небеса, море и таласи ће бучати и Силе небеске ће се покренути (Матеј 24:29; Марко 13:24-25; Лука 21:25-26).

12. Знак Сина Човечијег (Крст) ће се појавити на небу и тада ће се догодити Други Долазак Христов у сили и великој слави. Ангели ће бити послати да скупе изабране са четири стране (Матеј 24:30-31; Марко 13:26-27; Лука 21:27).

 

Ако погледамо на знаке горе, можемо бити у искушењу да помислимо да се прва половина, првих шест знакова већ догодило.

Посматрајући први знак, у току векова, заиста многи су дошли, говорећи да су Христос и обманули су многе.

Што се тиче другог знака, двадесети век, а посебно почетак двадесетпрвог века, је обележен ратовим и гласинама о ратовима.

Трећи знак, природне (т.ј. неприродне) несреће, се дешавају, као глади, помори, земљотреси), по целом свету.

Четврти знак, Православни Хришћани се свуда прогоне, убијају и мрзе.

Пети знак се такође догодио, јер је савремени свет препун мржње и издаје.

Шести знак, лажни пророци су у изобиљу и обмањују многе.

 

Међутим, има и оних који би ишли иза овог тумачења. Они би рекли да смо већ сада на три четвртине пута до кртаја, уз откровење следећа три знака.

За њих, седми знак, безакоње, које је сада у изобиљу и љубав многих је заиста охладнела. А и осми знак је и сада у остварењу, јер се Јеванђеље проповеда кроз цели свет, уз ослобађање Русије и савремене глобалне покрете. Долази време када неће бити човека који није чуо за Православну Цркву.

Што се тиче деветог знака, чињеница је да се мноштво Јевреја, бар у Русији, у протеклим годинама крстило у Православној Цркви.

Ако је ово случај, ми сада чекамо на припрему десетог знка. Шта можемо рећи о томе, о коначној припреми за долазак Антихриста? Сигурно је сада постоје изобиље лажних пророка, који тврде да говоре у име Христово. Кроз савремену технологију, знаци и чудеса, незамисливи до пре пар година, сада се догађају.

Као отац лажи (Јован 8:44), Антихристов чудовишни план обмане је свуда као доказ. Он је присутан кроз пропаганду савремених медија, рекламу и маркетинг, конформистичку дрогу телевизије, компјутерско варање и друге електронске технологије, спуштање нивоа савременог образовања Који се свагда уче, и никад не могу да дођу к познању истине (2.Тим. 3:7). Кроз ове инструменте контроле, масама се манипулише и поробљавају се обмани од стране оних, чији је интерес да се њима манипулише. Мудрост напушта град.

Замишљајући да су слободне, масе су поробљене кредитима зеленаша. Овај дуг се лукаво сакрива под маском супротног кредит, слобода, купити шта год се жели, где год се жели.

Илузија глобалног јединства и мира се обећавају кроз физичке удобности. То се даје по цену слободе, која се мора предати самопроглашеним демократама, у ствари, диктаторима.

Кроз отпадништво од вере у Васкрслог Христа, одступници губе своју слободу због страха од смрти, веру Васкрсења, која се сада свуда одбацује. Ови одступници, плашећи се телесне смрти, биће психолошки поробљени Господару обмана и урадиће све само да би очували своје земаљске животе. Антихрист ће доћи да окупира, сада упражњени престо у душама људи.

Сурови прогон последњих преосталих слугу Христових, још увек верних Васкрсењу и опирућих Антихристу, догодиће се још једном. Од повратка Јевреја у Свету Земљу и успостављање јеврејске државе, планови се чине за поновну изградњу Храма у Јерусалиму и долазеће обожавање Антихриста тамо.

 

Шта да мислимо?

 

Многи циници ће одбацити овај чланак као просто ширење панике. Они ће рећи да су већ многи објављивали крај и постајали предмет шале. То је истина, али су они постали предмет шале, јер нису знали Писмо и игноришући Христове сопствене речи, да ниједан човек не зна дан и час (Матеј 24:36), измишљали су тачне датуме краја света. Из овога учимо да је увек безумно презирати речи Спаситеља и игнорисати Писмо.

Други циници ће рећи да су други предвиђали крај, без давања прецизног датума, и да су ипак погрешили. Међутим, многи од њих нису предвиђали крај света, већ крај. Ово се догодило, као што је проречено, 70. године са опсадом Јерусалима од стране Римљана и крај света Јевреја.

Ово се догодило и 1066. године, када је енглески народ видео знаке и схвати да њихов свет долази крају, уз поробљавање Енглеске од стране Нормана.

Ово се опет догодило и 1917. године у Русији, када је руски народ видео безакоње око себе и схватио да њихов свет долази до краја уз поробљавање Русије од стране бољшевика. Они којки су у таквим случајевима предвиђали крај света заиста су били у праву и оправдали су се.

Ипак други циници ће рећи да су други предвиђали неумитан крај света, без давања свету прецизног датума, и опет погрешили. Међутим, ако такви људи желе да размотре та упозорења, видеће увек да су упозорења давана условно. Другим речима, увек су говорили да ће свет доћи крају, ако не буде покајања.

Неизбежни догађаји проречени Христом у Јеванђељима могу бити убрзани или успорени. Ми имамо слободу да или убрзамо долазак Антихриста или да га успоримо.

Овој последњој групи се ми придружујемо. Не наравно, из разлога, што смо ми пророци, или имамо неку друзгу врлину, већ јер смо ми, као милиони других, једноставно држимо вере двехиљадегодишње Православне Хришћанске вере, Вере Христове Цркве, Вере у Васкрсење.

Сигурно је, ниједан човек не зна часе и времена (1.Сол 5:1), али ако не буде покајања сада, јасно је да једног дана неће бити више времена ни часова.

 

преузето са:

http://www.orthodoxengland.btinternet.co.uk/twelve.htm

 

 

 

^