Тражите, молите и не одустајте

 

Ја бих, ето, желео да и ви задобијете Духа Светога, да задобијете тај преобилни извор благодати Божје, као и да увек размишљате о себи овако: да ли се налазим у Духу Божјем или не? Па ако се нађете у Духу Божјем, то нека је благословен Бог! Онда се нема ради чега туговати, макар овог часа на страшни Суд Христов изашли.

Јер у чему вас затекне у ономе ћете и бити. Ако, пак, нисте у Духу Божјем, онда се потрудите да сазнате због чега вас је оставио Господ Бог Дух Свети, па Га поново тражите и молите и не одустајте од тога све док Га не нађете и док Господ Бог Дух Свети поново не буде са вама благодаћу Својом.

А на непријатеље наше, на зле духове који нас удаљују од Њега, на њих треба нападати док им се и прах не расеје, као што је рекао и пророк Давид: Терам непријатеље своје и стижем их, и не враћам се док их не истребим. Обарам их, и не могу да устану, падају под ноге моје (Пс. 18, 36-37).

"Тако вам је то, драги мој. Тргујте, дакле, духовним добрима. Раздајте благодатне дарове Духа Светога онима који га немају, као што упаљена свећа може, не умањујући свој пламен, палити друге свеће да би и на другим местима светлило.

 Па кад је тако у материјалном свету и с пламеном свеће, колико је то тек више с благодатним огњем Светога Духа Божјег!? Земаљско богатство смањује се раздавањем. Богатство небеско благодати Божје, што се више раздаје, то се више умножава у ономе ко га раздаје."

Због тога је Господ и рекао жени Самарјанки: Који пије од воде коју ћу му ја дати биће у свему извор воде која тече у живот вечни (Јов. 4,13).

 

 

Назад