Бог ''не гледа ко је ко'' него тражи праву веру

у Њега и Његовог Јединородног Сина

 

    Што се, пак, тиче тога што сам ја монах а ви човек из света, то не мари ништа. Бог ''не гледа ко је ко'' (Рим. 2,11), него тражи праву веру у Њега и Његовог Сина Јединородног. Господ иште срце испуњено љубављу према Богу и ближњем јер је срце наше престо на којем Он воли да пребива и где се он јавља у пуноћи Своје небеске славе.

''Сине, дај ми срце твоје'' (Приче 23,26), говори Господ, а све остало ја ћу учинити, јер се у срце твоје може сместити Царство Божје (види Мат. 6,33 и Лука 17,21).

Господ заповеда Својим ученицима: ''Иштите најпре Царство Божје и правду Његову а све остало ће вам се додати, јер зна Отац ваш небески шта вам је потребно'' (види Мат. 6,32-33). Не укорева нас Господ што се користимо земаљским добрима, јер и сам говори да нам је то потребно у овоземаљском животу како би наш пут к небесној отаџбини био што лакши и удобнији.

Св. апостол Петар тврди да нема ничег бољег у овом свету од побожности сједињење с изобиљем. И света Црква се непрестано моли да нам Господ Бог дарује изобиље земаљских добара. Мада је наш земаљски живот нераздвојан од жалости, несрећа и разних невоља, Господ Бог не допушта да непрестано будемо у жалостима и искушењима. Стога нам Апостол и саветује да носимо бреме један другога јер ћемо тиме испунити закон Христов (види Гал. 6,2).

Господ наш Исус Христос заповеда  нам да љубимо један другога да бисмо, тешећи се узајамном љубављу олакшали тежак и тесан пут нашег хода у небеску отаџбину. Зато је Он и сишао к нама с небеса и узео на Себе наше сиромаштво да би нас обогатио богатством Своје доброте и неисказане милости. Гле, Он је дошао у свет не да Њему служе него да Он послужи другима и положи живот Свој за спасење многих. Чините тако и ви, ваше богољубље.

На делу сте се уверили у милост Божју и говорите о томе свакоме ко жели да се спасе. ''Жетве је много говори Господ а посленика мало'' (Мат. 9,37). Ево и нас је Господ изнео на жетву и дао нам дарове Своје благодати да би смо жњели класове Божје и доприносили спасењу наших ближњих како би други ушли у Царство Божје, а ми принели Богу много рода. Не треба да чувамо себе да не би смо били осуђени с оним злим и лењим слугом који је закопао свој таленат у земљу, него да се старамо да будемо као оне добре и верне слуге Господње из еванђелске приче који су принели свом Господару први уместо два, четири таланта, други, уместо пет десет таланата.

    Не треба ни најмање сумњати у милост Божју. Видели сте и сами како се испунише на нама речи Господње речене преко пророка: "Ја сам Бог из близа а не само издалека, и близу тебе је спасење твоје" (види Јер. 23,23).

Ја убоги нисам се још био ни прекрстио, него сам само у срцу пожелео да вас Господ Бог удостоји да осетите благодат Његову у свој пуноћи њеној и, гле, он је одмах испунио моју молитву. Ово не говорим да се хвалим или да се прикажем као нека величина и изазивам код вас завист, нити пак, зато да би сте ви мислили да је то тобож зато што сам ја монах а ви мирјанин. Не!

''Господ је близу свих који га призивају у истини'' (Пс. 145,18). Господ не гледа ко је ко. Отац љуби Сина и све је предао у руке Његове само да би смо и ми заволели Оца нашег небеског као истинити синови.

Господ слуша подједнако и монаха и мирјанина, само ако су обојица православни и ако обојица љубе Бога из дубине душе и ако имају веру у Њега макар колико зрно горушично. Сам Господ је рекао да је све могућно ономе који верује (види Марко 9,23), а Св. Апостол Павле узвикује: ''Све могу у Исусу Христу који ми моћ даје'' (Филиб. 4,13). Ево шта Господ Исус Христос каже за оног који верује у њега:

''Који верује у мене, дела која ја чиним и он ће чинити, и већа ће од ових чинити, јер ја идем к Оцу своме. И шта год заиштете у Оца у име моје, оно ћу вам учинити, да се прослави Отац у Сину" (Јован 14,12 13). "Досад не искасте ништа у име моје; иштите и примићете да радост ваша буде испуњена'' (Јован 16,24)...

И тако, све што иштете од Господа Бога, све ћете примити, само нека је то што тражите на славу Божју или на корист ближњих, јер и корист ближњих Бог рачуна у своју славу као што говори:

''Кад учинисте једноме од ове моје најмање браће, мени учинисте'' (Мат. 25,40). Слободно верујте да ће Господ испунити ваше молитве, само нека су оне упућене ради славе Божје или користи или спасења ближњих. Па чак и ако би нешто било потребно за вас лично за вашу корист или успех, и то ће вам Господ Бог послати исто тако брзо и обилно, али само ако вам је за то крајња потреба, ако вам је то неопходно.

Јер Господ љуби оне који Њега љубе, и добар је према свима, и Своју милост излива на све. ''Господ је близу свих који га призивају у истини; жељу испуњава онима који га се боје, молитву њихову чује и помаже им" (Пс. 145, 18 19).

Бојте се само једног да не молите од Господа оно што вам није стварно неопходно. Неће вам Господ одрећи ништа због ваше православне вере у Христа Спаситеља, али ће тражити одговор од вас зашто сте без особите потребе тражили од Њега оно без чега сте могли лепо поживети.

    Ето тако, ваше богољубље, казао сам вам све што су Господ и Мати Божја благоизволели да вам кажу и покажу преко мене убогог Серафима. Идите, дакле, с миром. Господ и Мајка Божја нека буду с вама и увек и кроз све векове Амин.

Идите с миром!

 

 

 

Назад