Добро дело које учинимо Христа ради

доводи нам благодат Божју у срце уводи царство Божје у нас,

још овде на земљи, обилно испуњава човека благодаћу Духа Светога

 

 Стварно, молитва, пост, ноћна бдења као и сви други хришћански подвизи, добри су као такви; али циљ нашег хришћанског живота није да испуњавамо само то, јер су то само средства.

ИСТИНСКИ ЦИЉ НАШЕГ ХРИШЋАНСКОГ ЖИВОТА САСТОЈИ СЕ У ЗАДОБИЈАЊУ СВЕТОГА ДУХА БОЖЈЕГ. А пост, и бдење, и молитва и свако дело учињено Христа ради јесу само средства за задобијање Светога Духа Божјег. Морате знати да добро дело само учињено ради Христа доноси плодове Духа Светога. Међутим, добра дела која не учинимо из љубави према Христу неће нам донети награду у будућем животу, нити ће нам донети благодат Божју у овом животу.

Због тога је Господ Христос  и рекао: "Који са мном не сабира расипа" (Лука 11,23). Но ипак, добро дело и када није учињено Христа ради, остаје добро дело и има своју вредност пред Богом. Свето Писмо вели: "Сваки народ који се боји Бога и чини правду, мио је Њему" (Д.ап. 10,35).

И као што из свештене повести видимо, такав човек који "чини правду" толико је угодан Богу да је нпр. Корнилију, капетану из Кесарије, који се бојао Бога и чинио правду, анђео Господњи јавио: "Молитве твоје и милистиње твоје изиђоше пред Бога; и сада пошаљи у Јопу и дозови Симона прозванога Петра...; он ће ти казати речи којима ћеш се спасити ти и сав дом твој" (Д.ап. 10,5-6).

Ето, тако Господ употребљава разна божанска средства да би помогао сваком човеку да се за своја добра дела не лиши награде у будућем животу. Потребно је само имати праву веру у Господа нашег Исуса Христа, Сина Божјег Који је дошао у свет да грешнике спасе, и потруди се да задобијемо благодат Духа Светога Који уводи Царство Божје у срца наша и Који нам отвара пут у блаженство будућега живота.

Према томе, добро дело које учинимо Христа ради велико је пред Богом и доводи нам благодат Божју у срце. Добро дело учињено не ради Христа, ипак је угодно Богу али не уводи Царство Божје у нас. Стога Господ на разне начине помаже човеку да од обичног добра чини спасоносна и стварно хришћанска добра дела.

Искористи ли човек, слично Корнилију ту Божју наклоност и поверује ли у Сина Његовог, то ће му се и обична добра дела примити као да су учињена Христа ради и због вере у њега. У противном, човек нема права да се жали што је његово дело пропало. Ово последње никада не бива када када се добро чини из љубави према Христу. Добро дело учињено ради Њега, не само што нам доноси венац правде у будећем животу, него још овде на земљи обилно испуњава човека благодаћу Духа Светога, јер "Бог Духа не даје на меру" (Јован, 3,34).

 Истински циљ нашег хришћанског живота састоји се, дакле, у задобијању Духа Божјег, док су молитва, бдење, пост, милостиња и остала добра учињена Христа ради, само средства за задобијање Духа Божјег.

"Па како се задобија Дух Свети?" упитах ја о. Серафима. "Не разумем сасвим добро."

"Задобити значи стећи," рече ми он. "Циљ земаљског живота за обичног човека је да заради новац, или да стекне углед, одликовања и награде. Свети Дух је такође капитал, и то вечити капитал и једино благо које никада не нестаје. Тај капитал задобија се мање или више на исти начин као и материјални капитал или као почасти и одликовања."

 Бог Реч, Господ Богочовек Исус Христос упоредио је наш земаљски живот са тргом, а нашу активност у свету назвао куповином. Наиме, саветовао је: ''идите трговцима и купујте себи'' (види Мат. 25,9).

Речено је још: "Пазите на време, јер су дани лукави" (Еф. 5,16), тј. кратак је ваш живот на земљи, зато не губите време узалуд, него стичите небеска блага кроз земаљску робу. Земаљска роба то су добра дела учињена Христа ради који нам донесе благодат Светог Духа.

 

 

Назад