Немој имати других богова уза Ме...

јер сам Ја Господ Бог твој, Бог Ревнитељ...

(Изл. 20:3-5)

Свети Тихон Задонски, Јован Златоусти

 

Вема се треба Богу покоравати него људима (Дела Ап. 5:29). Тако су поступали Свети Мученици, верне и изабране слуге Божије. Ако су им нечастиви цареви заповедали да дају данак, давали су; ако су им заповедали да иду у рат, ишли су; да раде, радили су; ако су им заповедали да стоје за трпезом, стајали су; да копају руду, копали су; да носе камење и земљу, носили су; заповедали да иду у тамницу, у заточеништво, у ланце ићи нису се противили; заповедали да скину одећу, скидали су; заповедали су и друго, што није противно закону Божијем, потчињавали су се.

А када им је долазила заповест да презру Бога, и када су заповедали Светима да се поклоне идолима, они су смело стајали против нечастиве заповести, не желећи да слушају оне који су дали заповести, сећајући се заповести Јединог Господа Бога: Ја сам Господ Бог твој... немој имати других богова уза Ме. (Изл. 20:2-3).

И тиме су Свети показали да смо дужни да се повинујемо и служимо човеку властелину, до онда, док је његова заповест сагласна са заповешћу Божијом или му не противуречи.

 

(104,1593-1594)

 

Свети Тихон Задонски

 

*****

 

Богу се приписује ревност не због тога, да би ти представио у Богу неку страст (Божанство је бестрасно), већ да био сви знали, да Бог све чини, не ради било чега другог, већ ради оних, за које ревнује... ради њиховог спасења.

 

(44,663)

 

Свети Јован Златоусти

 

 

^