Јеванђеље спасења

 

Драги Хришћани! Ништа није пријатније, вољеније и слађе нама грешнима од Јеванђеља. Драже гладноме од хлеба, жедноме од пића, заробљеницима и онима у затвору од слободе, јесте Јеванђеље грешнима, који схватају своју несрећу.

Јер је Син Човечији дошао да нађе и спасе шта је изгубљено (Лука 19:10). Ово је веома сладак глас Јеванђеља. Ко је овај Син Човечији? Он је Син Божији, Цар Небеса, послан од Свог Оца Небеског, Онај Који је хтео да се ради нас назове Син Човечији. Због чега је Он дошао? Да потражи и спаси нас, који смо изгубљени и да нас приведе у Своје вечно Царство. Шта може бити драже и жељеније нама, који смо изгубљени? Али погледајмо шта је Јеванђеље, шта оно захтева од нас и коме се правилно проповеда.

1. Из самог имена, Јеванђеље означава најрадосније вести. Целом свети оно проповеда Христа, Спаситеља света, Који је дошао да тражи и спасава изгубљене. Слушајте сви ви изгубљени грешници, слушајте тај најслађи глас Јеванђеља! Он вапије нама свима, Син Човечији је дошао да нађе и спасе шта је изгубљено.

Страшна је ствар да се нађемо у греху пред Богом. Јеванђеље говори да су наши греси опроштени Христовог Имена ради и да је Христос наше оправдање пред Богом. У Теби, Спаситељу мој, Исусе Христе, Сине Божији, ја сам оправдан., Ти си моја истина и моје просветљење.

Страшна је ствар за нас да се нађемо у непријатељству пред Богом. Јеванђеље проповеда да нас је Христос помирио са Богом, и дошавши, проповедао је мир и блиским и далеким. Страшна је ствар за нас клетва Закона, јер ми смо сви грешници; она предаје грешника и привременим и вечним казнама. Јеванђеље проповеда да нас је Христос искупио од клетве Закона, постајући Сам, клетва за нас. Страшна је ствар за нас смрт. Јеванђеље проповеда да је Христос наше васкрсење и живот.

Страшне су ствари за нас Пакао и геена. Јеванђеље проповеда да нас је Христос избавио из пакла и његових беда. Страшна је ствар за нас бити одвојен од Бога. Јеванђеље проповеда да ћемо са Господом бити увек у Царству Небесном.

Ово је благолосвени Хришћани, најслађи глас Јеванђеља, Испитајте, онда, и видите како је добар Господ; благо човеку који се узда у Њега (Пс. 34:8). Јер Богу тако омиле свет да је и Сина свог Јединородног дао, да ниједан који Га верује не пофине, него да има жовот вечни. Јер Бог не посла Сина Свог да суди свету, него да се свет спасе кроза Њ. Који Њега верује не суди му се, а који не верује већ је осуђен, јер не верова у Име Јединородног Сина Божијег (Јован 3:16-18). Благословен Господ Бог Јаковљев што походи и избави народ Свој, и подиже нам рог спасења у дому Давида слуге Свог. (Лука 1:68-69).

2) Оно захтева од нас, Хришћани, да ми примимо ове небеске и најслађе вести захвално, као да су послане са Небеса и да из чистог срца увек захваљујемо Богу, нашем Добротвору, Који је тако штедро излио милост на нас и да покажемо свету послушност и повиновање у пуној захвалности. Јер и сама савест нас учи и убеђује нас, да будемо захвални нашем Добротвору. Он је волео нас, који смо недостојни. Љубимо и ми Њега, Који је достојан све љубави. Љубав захтева да никада не вређамо вољеног. Бог је увређен сваким грехом. Чувајмо се сваког греха и чинимо Његову свету вољу, да не би увредили нашег саосећајног Оца и Добротвора. Оче наш Који си на небесима, да се свети Име Твоје; да дође Царство Твоје; да буде воља Твоја и на земљи као на небу. (Матеј 6:9-10) и даље.

Коме се проповеда Јеванђеље? Христос нам одговара: Дух је Господњи на Мени; зато Ме помаза да јавим јевнађеље сиромасима; посла ме да исцелим скрушене у срцу. (Лука 4:18) другим речима, оним људима, који признајући своје грехе, виде своје сиромаштво, несрећу и јад и имају скрушено срце са страхом од суда Божијег и патње; њима се Јеванђеље праведно пропведа као исцељујући мелем који се ставља на рањено тело.

Чујте, ви тужне и скрушене душе, чујте најслађи глас Јеванђеља! Син Човечији је дошао да нађе и спаси изгубљено! Овај исцељујући мелем Јеванђеља најслађе се примењује на ваше рањене душе. Овим спасавајућим леком се исцељују ваша скрушена срца. Син Човечији је дошао да нађе и спаси оно пто је изгубљено, Он трага за вама и спасава вас, јер сте ви једни од оних, које је дошао да тражи. Прихватите и признајте себе за грешнике пред Богом. Ваши греси су такође опроштени у Име Христово. Покајте све своје грехе и јадикујте за Богом, јер је спасење Богом припремљено и за вас, такође.

Ово је изрека верних, достојна сваког прихватања, да Исус Христос дође на свет да грешнике спасе; од којих сам први ја (1 Тим. 1:15). Дух Свети ти говори кроз Свог слугу, Жртва је Богу дух скрушен, срце скрушено и смерно Бог неће презрети (Пс. 51:17). Ова жртва се нуди Богу из покајничког и скрушеног срца и Бог је прихвата више од било које друге жртве. Бог гледа милостиво на такву жртву и шаље благодат Своју на њу.

И тако видите, О Хришћани, да Јеванђеље није намењено оним Хришћанима, који живе немарно и у греху, који не виде своје грехе, несрећу и сиромаштво и немају скрушено срце. Јер од какве је користи уље стени? Мелем је стављен на рану, и исцељење се даје онме, ко препознаје и признаје своју немоћ- таквим људиме је речено, Будите жалосни и плачите и јаучите: смех ваш нека се претвори у плач, и радост у жалост. Понизите се пред Господом, и подигнуће вас. (Јаков 4:9-10). И опет: Већ и секира код корена дрвету стоји; свако дакле дрво које не рађа добар род, сече се  и у огањ баца (Матеј 3:10).

Грешни! Плашимо се од Суда Божиејг и трудимо да имамо скрушено и смирено срце, да би се и ми могли привући Јеванђељу као спасавајућем суду живе воде освежења и утехе, и да би могли залити наше душе и тако примити вечни живот у Христу Исусу, Господу нашем, Коме нека је слава са Оцем и Светим Духом, и сада и увек и у векова векова.

 

 

 

Назад