Ви сте Изабрани Народ

 

Видите какву нам је љубав дао Отац, да се деца Божија назовемо (1 Јован 3:1), и јесмо. О блаженства! О љубави Божије према човеку! О колико је постигла љубав Божија! О колико се раскошно благодат Божија изобиловала! Јадни и одбачени грешници су учињени децом Божијом! Апостол Христов се чуди овоме и говори: Видите какву нам је љубав дао Отац, да се деца Божија назовемо, и јесмо. Јер шта је више запањујуће од тога да грешник постане дете Божије? Љубав Божија према човеку је учинила ово. Шта је славније него се звати и заиста бити дете Божије? Благодат Божија је поклонила ово човеку. Славно је бити дете земаљског цара; неописиво више је славније бити дете Небеског Цара, Бога. Ова слава, част, заслуга и племство и име, драгоценије од свих титула на свету. Због овога, слава Богу, Који љуби човечанство!

Ако су хришћани деца Божија, они су такође и наследници, наследници, дакле Божији, а сунаследници Христови (Рим. 8:17). Ако су они деца Божија, шта онда, и кога треба да се боје?

Зашто се бојати издајника, непријатеља, ђавола, демона, пакла и смрти? Бог ће стајати за њих. Ако је Бог с нама, ко ће на нас? (Рим. 8:31). Примили смо овај најузвишенији дар од Бога у Крштењу, јер се тада ми људи рађамо од Бога и примамо ову најславнију титулу.

Драги Хришћани! Сетимо се нашег Светог Крштења и ове најузвишеније милости коју је Бог показао: ми смо тада постали деца Божија. Слава Богу за ово! Али захтева се од деце да буду као родитељи: Шта је рођено од тела, тело је; а шта је рођено од Духа, дух је (Јован 3:6).

Према томе, Хришћани морају бити слични Богу, пошто су рођени од Њега. Покажимо према томе, на делу да смо деца Божија. Бог је Свет, будимо и ми такође свети. Бог је праведан, будимо и такође праведни. Бог је добар: Јер Он заповеда Свом сунцу, те обасјава и зле и добре, и даје дажд праведнима и неправеднима. (Матеј 5:45); будимо и ми добри и чинимо добро и пријатељима и непријатељима нашим, онима који нас воле и онима који нас мрзе. Бог је сажаљив, будимо и ми сажаљиви и показујмо милост нашој несрећној браћи.

Бог мрзи грех, мрзимо и ми сваки грех и окренимо се од њега. Бог нас љуби, љубимо и ми једни друге. Бог нам прашта наше престуше, када се покајемо, опростимо и ми људима њихове преступе.

Апостол Христов нас подсећа да чинимо ово: Угледајте се на Бога, као љубазна деца (Еф. 5:1). Када покажемо такав карактер у нама, онда ћемо бити исттинска деца Божија и примићемо и наслеђе о све добре ствари обећане деци Божијој у Исусу Христу, Господу нашем.

 

Поштовање наше браће Хришћана

 

Драги Хришћани, не могу се довољно начудити доброти Божијој и Његовој сажаљиивој љубави према нама људима; а размишљајући о овоме, не могу, а да не ускликнем са Пророком: Господе! Шта је човек, те знаш за њ, и син смртнога, те га пазиш? (Пс. 144:3), када сагледам какву част је Господ даровао човеку!

Част и племство које Бог дарује људима, који су истински Хришћани је толико велика и толико висока да је немогуће не само описати речима, већ чак и схватити умом. А ви сте изабрани род, царско свештенство, свети народ, народ добитка (1 Петр. 2:9), говори истински Апостол Христов.

Из чега можемо видети неописиву и несхватљиву доброту и саосећајну љубав Божију према човеку? Погледајмо и поставимо част и племенитост Хришћанина, пред нашим унутрашњим очима, да би могли ревновати за њих и тражити је са жудњом. Отворите, чула ваше душе и чућете реч речену о истинским Хришћанима.

1. Они су названи и засиста јесу деца Божија. Шта је славније за човека него ово име? Апостол Христов се са правом чуди и са чуђењем говори Хришћанима: Видите какву нам је љубав дао Отац, да се деца Божија назовемо (Јован 3:1) и јесмо. Хришћани се такође моле Богу, ако своме Оцу и у један глас говоре: Оче наш, Који си на Небесима (Матеј 6:9) и остало.

О чуда! Грешници говоре Свесветом Богу: Оче наш!. О наше велике племенитости и части и утехе. О драги Хришћани! Отац Јединородног Сина Божијег је наш Отац, Његов Бог је наш Бог, као што Он Сам говори на нашу велику утеху: Враћам се к Оцу Свом и Оцу вашем, и Богу Свом и Богу вашем (Јован 20:17).

2. Истински Хришћани имају блиску заједницу и пријатељство са Оцем и Сином Његовим, Исусом Христом. Апостол Христов нас уверава овом изреком: а наша заједница је с Оцем и са Сином Његовим Исусом Христом (1 Јован 1:3). Колико је то велико можете видети и сами.

Људи сматрају за велику ствар, када имају пријатељство и заједницу са земаљским царем; колико је неописиво већа привилегија поседовања заједнице и пријатељства са Богом, Који је Цар царева и Господар господара и Који борави у светлости неприступачној! О колико је донела доброта и љубав Божија према човеку! Погледај, О Хришћанине, и видећеш племство и заслуге Хришћана. Они имају заједницу са великим и несхватљивим Богом.

Боже, Твоја доброта је умножена и чудена, и Твоја љубав за палог и бедног човека је изнад сваке речи и схватања!

3. У истинским Хришћанима, као у духовним храмовима, Бог, Отац и Син и Свети Дух, пребива у љубави. Господ говори о овоме: Ко има љубав к Мени, држаће реч Моју; и Отац Мој имаће љубав к њему; и к њему ћемо доћи, и у њега ћемо се настанити (Јован 14:23). Шта може бити часније и племенитије, од душе у којој обитав Три-Ипостасни Бог у благодати и љубави? Славна је ствар за људе да приме земаљског цара у своје домове; неописиво више је славније примити Небеског Цара у дом своје душе, и имати Њега да живи у њој.

Шта такође може бити блаженије од те душе, у којој Бог обитава као у храму? Рај сладости и радости, Царство Небеско је у њој. О блаженства! О достојанства! О племенитости Хришћанске душе!

Бог, Биће без почетка, без краја, врховно добро, и нестворено, жели да живи у Светој Хришћанској души, пре него на Небесима, или у било ком другом храму.

О најбољи и љубљени Боже, Творче наш, дођи и посети наше уморне душе, душе створене Тобом по Твојој слици и подобију!

4. Истински Хришћани су духовни чланови најсветије Главе, Христа, Цара над царевима и Господара над господарима. Апостол у вези са овим говори: Јер смо уди Тела Његовог, од меса Његовог, и од костију Његових (Еф. 5:30).

Свете Хришћанске душе! подигните ваше очи и погледајте где је ваша Глава постављена на десној страни Бога, у слави Очевој. Од кога је поштована и обожавана? Од Анђела и Арханђела и од све војске небеске и сваког створења.

Зато и Бог Њега повиси, и дарова Му Име Које је веће од сваког имена. Да се у Име Исусово поклони свако колено оних који су на небу и на земљи и под земљом. (Фил. 2:9-10)

Ви сте чланови Његове најузвишеније Главе. Као што је Глава прослављена, тако исто и чланови Његови учествују у слави Његовој. Ово је слава истинских Хришћана, ово је њихова племенитост и вредност! Они су духовни чланови најузвишеније Главе, Исуса Христа.

5. Душе истинских Хришћана су верене бесмртном Женику, Исусу Христу. Апостол сведочи о овоме: Јер вас обрекох, О Хришћани, Мужу једном, да девојку чисту изведем пред Христа (2 Кор. 11:2). Тајна је ово велика (Еф. 5:32). Као што је Женик славан, тако исто и Његова млада учествује у слави Његовој. Шта је часније и славније од Исуса, Сина Божијег? Шта је часније и племенитије од душе верене за Њега?

6. Истински Хришћани су наследници Божији и  Сунаследници Христови (Рим. 8:17). Њихово је вечно и небеско Царство и све добре ствари. Што око не виде и ухо не чу, и у срце човеку не дође, оно уготови Бог онима, који Га љубе (1 Кор. 2:9).

Ова и друга имена и титуле, Дух Свети приписује истинским Хришћанима. Гледајте, онда, слушачи, славу и племенитост Хришћанина. Сва слава света је ништа у поређењу са њим. Исповедајте, према томе, да нема ништа славније и племенитије од истинског Хришћанина.

Исус Христос, Син Божији, зарадио је ову племенитост и славу за нас страдањем Својим и смрћу, и то нам је подарио Небески Отац. Дух Свети их усавршава, а истинско покајање заједно са вером, их прима. Ово племство и слава се или зарађује или губи овде, у овоме свету. Они се стичу истинским покајањем и вером; губе се неверјем и некајањем.

О ви, који трагате за сујетом овог света и који сте хваљени и уздизани у вашем достојанству, именима и титулама! Окрените ваше унутрашње очи ка слави и части Хришћанина и трагајте за њима, да би заиста били племенити и славни. Слава истинских Хришћана се не показује сада, али се само може задобити и познати вером. Биће откривена у откровењу деце Божије.

Драги, Апостол говори:

Сада смо деца Божија, и још се не показа шта ћемо бити; него знамо да кад се покаже, бићемо као и Он (1 Јован 3:2).

Тада ће се праведници засјати као сунце у Царству Оца свог. Ко има уши да чује нека чује. (Матеј 13:43)

 

 

Назад