Закон Божији

 

Љуби Реч Божију, то јест Писмо, предано нам, од стране Пророка и Апостола, као Бога Самог. Јер, реч Божија јесте реч уста Његових. Ако љубиш Бога, онда ћеш без сумње, љубити такође и реч Божију. Јер је реч Божија, Божија посланица или писмо нама недостојнима, и Његов највиши дар нама, за наше спасење. Ако љубиш Онога Који га је послао, онда такође љуби и писмо, од Њега послано. Јер је реч Божија, предана од Бога, мени, теби, свакоме, тако да би свако ко жели да се спасе, задобио спасење кроз њу.

Ти волиш када ти земаљски цар напише писмо, и читаш га са љубављу и радошћу. Колико ми морамо више читати писмо Небескога Цара са љубављу и радошћу.

Реч Божија ти није предана, зато да би је ти положио само на папир, већ да би је могао користити и духовно, да би могли просветљени и вођени на истинском путу и спасењу, да би наш морал могао бити исправљен, да би могли живети према његовом правилу у свету, и да би могли угодити Богу. Ако желиш, према томе, да будеш истински Хришћанин, онда сигурно мораш да живиш према његовом правилу. Јер је реч Божија небеско семе. Мора, дакле, дати род у нама, своје врсте, то јест свети небески живот, иначе ће нас оптужити на дан Страшног Суда Христовог. Живи, према томе, како реч Божија учи, и исправљај себе. Не завируј узалудно у тајне.

О Тајни Пресвете Тројице, Најсветије Евхаристије, и другим таквим стварима које нам нису откривене у светој речи Божијој, не распитуј се узалудно, да не би упао у замку ђавола и био заплетен у њу, да не би био неспособан, да побегнеш одатле и тако погинеш.

Јер оно што захтева само веру, превазилази наше расуђивање и веома је опасно, завиривати у такве ствари. Чувај се, дакле, радозналог испитивања ствари, које су изнад тебе.

Веруј у све ствари које учи Свето Писмо, и као што Света Црква верује и како је установила поредак према Писму.

 

 

Назад