Прва Заповест

 

Ја сам Господ Бог твој немој имати других богова уза Ме.

 

Ово значи:

Један је Бог, и нема других богова сем Њега.

Од Њега долазе сва створења, Њиме живе и к Њему се враћају. У Богу је сва моћ, и нема моћи ван Божје. И моћ светлости, и воде и ваздуха, и камена јесте Божја моћ. Моћ, којом мрав мили, риба плива, и тица лети, јесте Божја моћ. Моћ семена да  расте, и траве да дише, и човека да живи јесте Божја моћ. Сва моћ је својина Божја, и сва створења позајмљују своју моћ од Бога. Бог свакоме позајмљује колико хоће и узима натраг кад хоће. Зато кад тражиш моћи тражи је само од Бога, јер Бог је извор живе и страшне моћи, и ван тога извора других нема. Овако се моли Богу:

Боже Господе, непресушни и једини изворе моћи, обдари мене слабога са више моћи, да бих Ти више могао служити. И дај ми мудрости, Боже, да дану ми моћ не употребим на зло, но на добро своје и својих ближњих, а на велику славу Твоју.

Амин.

Па онда, у Богу је сва мудрост, и нема мудрости, нити ма знања и најмањега ван Бога. Свакој створеној ствари Бог је позајмио нешто од Своје мудрости. Зато не мисли, брате, да је Бог дао мудрост само човеку, јер ћеш погрешити. Мудрости има и пчела и мува, и ласта и рода, и дрво и камен, и вода, и ваздух, и ватра и ветар. У свему има Божје мудрости, и ништа не би могло постојати без имало мудрости. По мудрости Божијој, животиња наслути опасност, и пчела прави сат, и мува предосећа кишу, и ласта плете гнездо, и рода зна за свој пород, и дрво уме да расте, и камен уме да ћути и кристалише се, и вода зна да тече низ брдо и да лети у облацима, и ватра да гори и светли и да спава закључана у свакој ствари, и ветар зна да ходи својим одређеним путевима и доноси чистоћу нечистоћи и здравље болести.

Заиста, нико нема своје сопствене мудрости, коју је он створио или родио из себе, неги сва мудрост извире из једног, јединог извора свуколике мудрости. А тај извор је у Богу. Зато кад тражиш мудрости тражи је само у Богу, јер Бог је извор живе и страшне мудрости, и ван тога извора других нема. Овако се дакле моли Богу:

Свемудри, Свезнајући Господе Боже, обдари мене маломудрог са више живе мудрости Твоје, да бих Ти више умео служити. И руководи ме, Господе, да дато ми знање не употребим на зло, као Сатана, но на добро своје и својих ближњих, а на велику славу Твоју.

Амин.

Па онда, у Богу је сва доброта. Зато и Христос вели, да нико није добар осим једино Бог. Његова доброта укључује Његову милост, трпљивост и опраштање грешницима. Своју доброту Бог је позајмио сваком Свом створењу. Зато у сваком створењу Божјем има и Божије доброте. Чак и у ђаволу има Божје доброте, по којој ђаво жели себи добра а не зла, но по глупости својој мисли да ће злом доћи до добра, то јест, да ће чинећи зло свим створењима Божјим учинити себи добро.

О колико је доброте Божје у сваком Божјем створењу! У камену, биљци, у животињи, у огњу, у води, у ваздуху! Сва та доброта позајмљена је од Бога, непресушног и безданог и страшног извора свуколике доброте. Зато, кад желиш више доброте не ишти је нигде до у Бога. Јер само је Бог има и на претек. Овако се, дакле, моли:

Сведобри, Свемилостиви, Свтрпељиви Боже,обдари мене злога са више Твоје доброте, да би се од Твоје доброте зарадовао и засјао, те да бих Ти више и боље могао служити. Поведи ме и одржи, Господе, да доброту своју не бих на зло упутио, као Сатана, но на срећу и радиост и обасјање своје и свих бића Твојих, с којима у суседству живим.

 

И немој имати других богова осим Мене, заповеда Господ.

 

На шта ће ти други богови, ако имаш Господа Бога Саваота? Чим имаш два бога, знај, један од њих је ђаво. А ти не можеш служити и Богу и ђаволу, као што не може један во орати две њиве у исто време, и као што не може једна свећа светлити у две куће у исто време.

Не требају волу два домаћина, јер ће га растрзати; нити гори требају два сунца, јер ће је сагорети; нити мраву требају две капи воде, јер ће га утопити; нити детету требају две мајке, јер неће имати ниједне.

Не требају ни теби два бога, јер нећеш бити богатији но сиромашнији, а ти остај сам са твојим једним Господом Саваотом, у Кога је сва моћ, мудрост и сва доброта, неподељена, неисцрпна, бесконачна. Њега јединог поштуј, Њему се клањај и Њега се бој.

А кад Му се молиш, моли Му се овако:

Господе Боже, Ти можеш имати бербројно много створења, но створења Твоја не могу имати више од Тебе Јединога Бога свога. Разагнај, Боже драги, све моје ружне мисли и снове о другим боговима, као што снажан ветар разгони отровни рој мува. Очисти моју душу, осветли је, рашири је, Боже, и настани се Ти једини у њој као цар у својој палати. То ће мене подићи, оснажити, уљудити, поправити и совежити.

Слава Ти и хвала, једини Истинити Боже, Који се уздижеш над свима лажним божанствима као висока гора над сенкама у бари.

 

Амин.

 

 

Назад