Седма Заповест

 

Не прељуби.

 

А ово значи:

Немој имати незакониту везу са женом. Заиста, у овоме су животиње послушније према Богу, него многи људи.

Прељубочинство разорава човека телесно и душевно. Прељубочинци се обично искриве као гудало и пре старости и завршују свој живот у ранама, мукама и лудилу. Најстрашније и најгадније болести, за које наука зна, јесу болести, које се множе и разносе по човечанству прељубом.

Тело прељубочинца постане у болести као једна смрадна бара, од које свак бежи са запушеним носом и великим гађењем.

Но бар да се све зло савршује са онима, који зло чине, ствар би била мање ужасна. Али је ствар преужасна, када се помисли, да деца прељубочинаца наслеђују болести својих родитеља: синови и кћери, па чак и унуци и праунуци. Заиста болести од прељубе, бич су за људе као филоксера за винограде. Од тих болести човечанство је уназађено, дегенирисано, више него од ма којих других.

Слика је довољно страшна, кад се имају на уму само телесне муке и ругобе, телесно гњилење и распадање од блудних болести. Но слика је тек потпуна, тек страшна до цепања нерава, када се уз телесну ругобу дода и ругоба душевна, као последица истог блудног зла. Од тога зла душевне моћи код човека ослабе и растроје се.

Болесник изгуби оштрину и дубину и висину мисли, коју је имао пре болести. Постаје сметен, забораван и стално заморен. Престаје бити способан за ма какав озбиљан посао. Изгуби карактер и одаје се свим могућим пороцима. Одаје се лако пијанству, сплетки, лажи, крађи и злочину сваке врсте. Развије се код њега страшна мржња свега доброг, честитог, светлог, молитвеног, духовног, божанског. Он мрзи добре људе, па се стара свом силом, да им напакости, да их упрља, увреди, оцрни, оклевета. Као прави човекомрзац, он је у исто време и богомрзац. Он мрзи све законе и људске и Божје, зато он мрзи и све законодавце и законочуваре. Он је гонилац реда, поретка, добра, карактера, светиње и идеала. Он је прави отров друштва, који гњили и заудара, као кужна бара и трује сву околину. Његово је тело гној и његова је душа гној.

Ето, браћо, зашто је Бог, Који све зна и све превиђа, издао заповест против прељубе, против блудног живота, против ванбрачне везе међу људима.

Нарочито омладина народна треба да се склања и чува од овога зла као од отровног змијињака. Јер онај народ нема будућности, у коме се омладина преда распусном и незаконитом телесном животу. Такав народ имаће све богаљастија, тупоглавија и немоћнија покољења с временом, док најзад не постане плен једног здравијег народа, који ће доћи, да их потчини себи.

Ко уме да чита прошлост људи и народа, види да казна постиже прељубочина племена и народе.

У Светом Писму описује се пропаст два града, Содома и Гомора, у којима се није могло наћи ни десет праведних и чистих људи. пустио је Бог, зато, огњену кишу са сумпором, те су оба града одједном затрпана као у гробу.

У Јужној Италији постоји и сад место, звано Помпеја, негда богат и раскошан град, а сада само једна жалосна рушевина, на коју се људи скупљају, да виде и уздрхте душом од страха и ужаса. А судба Помпеје је укратко оваква:

Богатство је довело тај град до тако раскалашног и блудног живота, какав се ваљда у свету није запамтио. И дошђла је казна Божја изненада. Једнога дана провали се планина Везув, близу Помпеје, и вулкан избије из те провале, и огњена киша са пепелом и сумпором почне да засипа град Помпеју са свима њеним житељима, док је није засула изнад кућа, као што се један мртвац у гробу засипа.

Нека вам Бог Свемогући помогне, браћо, да не залутате на клизави и опасни пут прељубодејства. Нека ваш Анђео Хранитељ, чува мири љубав у дому вашем.

Нека Мајка Божија надахне ваше синове и кћери својим божанским Девичанством, да би тела и душе њихове биле неупрљане грехом, но чисте и светле, да би се Дух Свети могао настанити у њима и оплодити их само оним што је божанско, што је од Бога.

 

Амин.

 

 

Назад