О борби између тела и духа која се догађа у Хришћанину

Свети Тихон Задонски

 

По духу ходите, и жеља телесних не извршујте. Јер тело жели против духа,

а дух против тела; а ово се противи једно другом, да не чините оно шта хоћете.

(Галатима 5:16-17)

 

Сваки Хришћанин има двоструко рођење, страо, телесно, и ново, духовно, како је речено горе, и једно је против другога. Рођење тела је до тела; духовно је од духа. Шта је рођено од тела, тело је; а шта је рођено од Духа, дух је. (Јован 3:6)

Али потшто су ова два рођења супротстављени једно другом, из овога настаје сукоб и борба између тела и духа у Хришћанима. Јер тело жели против духа, а дух против тела.

Тело жели да умртви дух; а дух тело. Тело жели да буде гордо, да се хвали, надима; дух не жели ово, већ жели да буде смирен. Тело жели да се гневи; раздражљиво, препирачко, жели да се свети на речима и делу; али дух не жели ово, већ жели да опрости у крокости. Тело жели да чини прељубу и блуд; али дух се окреће од овога, и жели да буде чисто. Тело жели да поседује нешто што је туђе, да украде, да отме на сваки начин; али дух се окреће од овога и жели да да оно што има. Тело жели да ласка, лаже, вара, превари и да буде лицемерно; али дух мрзи ово и жели да буде истинит и да дела искрено. Тело жели да мрзи другу особу, али дух жели да је љуби. Тело жели да живи у доколици, али се дух окреће од овога и жели да вежба себе у блаженим подвизима. Тело жели да се забавља, да пије, иде на вечере и забаве; дух се окреће од овога и жели да живи скромно и умерено или да пости. Тело трага за славом, почастима, богатствима у овом свету; али дух презире све то и тежи само за добрим Небеским стварима, и тако даље. На овај тело тежи против дух и дух против тела.

Али Хришћанин, као човек који је обновљен, мора живети не према телу, већ према духу, да потчини тело духу, према подстицају Апостола:

По духу ходите, и жеља телесних не извршујте. Ово је оно распињање тела са сластима и жељама (Гал. 5:24);

телу не угађајте по жељама (Рим. 13:14);

да се чувате од телесних жеља, које војују на душу (1.Петр. 2:11);

тако и ми у новом животу да ходимо (Рим. 6:4), не дозволити греху да влада над нама, да живимо за Христа, Који је умро за нас и устао из мртвих.

Драги Хришћани! Размотримо: да ли учествујемо у таквој борби; да ли смо усред ове борбе за спасење; да ли ходамо у новом животу: да ли се супротстављамо тежњама и жељама тела; да ли дозвољавамо греху да влада и господари над нама? Али само су они Христови, који распеше тело са сластима и жељама (Гал. 5:24).

Од какве је користи да се човек назива Хришћанином, а то заиста није? Није име Хришћанина, оно које показује истинског хришћанина, већ борба против тела и сваког греха? Човек не треба да дозвољава телу све што оно жели: захтева храну, пиће, одећу, одмор, итд.

Оно што му је потребно ми ћемо му дати, али када жели оно, што је насупрот вољи Божијој и закону Његовом, нећемо дозволити, тако да би могли бити Хришћани не само по имену, већ у стварности.

Амин.

 

 

^