Не гријеше ни преводиоци ни тумачи:

Господ говори о муци вјечној и животу вјечном

 

А сада бих с Божијом помоћи да почнем да васпостављам поколебану вјеру вашу у вјечност мучења и да успокојавам душу вашу.

Ово је ваша недоумица: "Како је могуће да будућа мучења буду вјечна то никако не може бити, то је противно Доброти Божијој".

Прије свега питајте своју вјеру зна ли она да је Бог управо тако одредио? Ако не зна просвјетлите је, указавши јој на непосредне Божије исказе о томе. Господ јасним ријечима, које не допуштају никакво претумачење, каже: "Они иду у муку вјечну".

То каже Господ, Који се нас ради и нашега спасења ради оваплотио, пострадао, умро, васкрсао и вазнео се на небеса и Који сједи са десне стране Оца, да би се и тамо такође заузимао за спасење свих и свакога. Ако, дакле, тако каже Онај коме је толико стало до нашега спасе-ња и Који ништа тако не жели као да се сви спасу ваљда другачије то бити ни не може! Чини се да је тај закључак толико истинит и неизмјенив да никаква колебања не допушта. а ја и ви шта смо учинили? Тако смо се занијели својом недоумицом, да смо посумњали и у изворност Светога Писма и вриједност овог тумачења, говорећи: или тако није написано у изворнику или није добро протумачено. Наша недоумица нам се тако допала, да смо ради ње готови све изокренути! Али, ми ипак располажемо изворним текстом Новозавјетног Писма.

У њему стоји: "Они одлазе у муку  вјечну!" Затим, колико год да је превода Новoг Завјета, у свим стоји: "Они одлазе у муку вјечну". И ниједан од преводилаца није помислио и није му на памет пало да некако другачије преведе те страшне ријечи "у муку вјечну". Зато не може подлијегати сумњи да је Гос-под управо тако рекао. Нема се шта ту много тумачити, ријечи су јасне и без тумачења. Невјерујући су покушали да дају ријечи "вјечна" криво тумачење, као да придјев вјечан овдје значи релативну вјечност дуго, дуго, али не без краја, толико дуго да се та дуготрајност показује као вјечност, али ће ипак томе доћи крај.

Да је такво тумачење неисправно разоткрива друга ту постојећа ријеч у живот вјечни. Живот вјечни и ти кривотумачи разумију као да му неће бити краја. Тако треба схватити и муку вјечну. Оба исказа стоје у једнаком контексту. Оно што се разумије о једноме, не може се порицати о другоме. Ако је без краја живот, и мука је без краја.

Изволите сада упитајте своју дјетињу вјеру види ли она да је Сам Бог рекао да су муке вјечне. Но, како не би видјели? Ако, пак, верује, нека тако вјерује од све душе и сваку томе противну недоумицу одгони даље, не препуштајући јој се неразборито у ропство.

 

 

Назад