О Антихристу

Свети Јован Дамаскин

 

Морамо знати да треба да дође Антихрист.

Додуше, сваки онај који не исповиједа да је Син Божји у тијелу дошао и да је Он - савршени Бог који је постао савршени човјек, остајући уз то Богом, (сваки који Богочовека не псповеда, нап.прев.) -јесте Атнхрист.

Па ипак, нарочито и по преимућству Антихристом се назива - онај који треба да дође пред крај свијета.

Јудеји нису примили Онога, Који је био Син Божји, Господа Исуса Христа и Бога, а варалицу ће, који самога себе буде Богом називао, човјека безакоња, сина-погибли, који се противи и преузноси изнад свега што се зове Бог или светиња, тако да ће сам сјести у храм Божји као Бог, тврдећи за себе да је Бог (II Сол. 2, 3-4).

У "храм Божји"- то значи не у наш, него у древни - јудејски. Јер он неће доћи нама, него Јудејима! Доћи ће не ради Христа, нити за оног који је Христов. Зато се а назива, Атихристом.

Не постаје сам ђаво човеком, слично очовечењу Господа, - да не буде! - него се рађа човек од блуда и прима све дејство сатанино. Јер Бог, знајући унапред безочност његове будуће воље, допушта да се ђаво у њега усели. Тако се он, као што смо говорили, од блуда рађа и бива тајно васпитаван и изненада подбуњује, и устаје и царује.

У почетку свог царевања, боље рећи тиранијр, он ће притворно на себе узети личину (образину) светост. Кад буде побиједио, гониће Цркву Божију и показаће сву своју злобу.

Биће послати Енох п Илија Тесвићанин и они ће обратити срца оцева к дјеци, то јест - Синагогу Јудејску (тј. Јевреје) Господу Исусу Христу и проповједи Апостола, а он (Антихрист) ће их убити.

И доћи ће Господ с неба, онако како су га свети Апостоли видели да иде на небо (Д-Ап. 1.11); савршени Бог и савршени човјек, са славом и Силом, и убиће сина погибли, Духом уста Својих.

Зато нека нико не очекује Господа са земље, него са неба, како је Он Сам то заповиједио.

 

 

 

^