О ђаволу и демонима

Свети Јован Дамаскин

(Тачно изложење Православне вере, књига II, глава IV)

 

Из тих ангелских сила, ангел, који је стајао на челу надземног чина, и коме је Бог поверио чување земље, није био створен злим по природи, већ је био добар и створен за добро, и није добио у себе од Саздатеља ни трунке зла.

Али он није поднео светлост и част, које му је даровао Творац, већ се по слободној жељи одвратио од онога, што је сагласно са природом, према ономе, што је противприродно и узгордио се против свог Творца Бога, пожелевши да устане против Њега и први је, одступивши од добра, упао у зло. Јер зло није ништа друго, до лишавање добра, слично, као што је и тама лишавање светлости, јер је добро, духовна светлост; а исто тако је и зло духовна тама.

И тако, будући саздан од Творца светлим и добрим, јер тада погледа Бог све што је створио, и гле, добро беше веома (Пост. 1:31) он се по слободној вољи учинио тамом. Њиме повучено, следовало му је и са њим било збачено, безбројно мноштво анђела, њему потчињених. На тај начин су они, имајући исту природу са Анђелима, учинили себе злима, по својој жељи, својом вољом се уклонивши од добра ка злу.

Зато они немају ни власти, ни силе против некога, ако не добију дозволу од Бога у циљу домостроја, како се десило са Јовом и како је написано у Јеванђељу о свињама (гадаринским). При Божијем попуштању, они су јаки, примају и мењају, како желе, облик, сагласно са својим намерама.

Ни Анђели Божији, ни демони, не знају на тај начин будућност, али ипак могу да предсказују; Анђели када им Бог открива и заповеда да предскажу; зато се и догађа оно, што они говоре. Предсказују и демони понекад прозревајући у удаљене догађаје, а понекад само нагађајући, зато они често и лажу. Не треба да им се верује, иако они, како смо рекли, много пута говоре и истину. Осим тога, они знају и Писмо.

И тако, сви пороци су измишљени од њих, а такође и нечисте страсти; и иако им је дозвољено да искушавају човека, они не могу никога да принуде; тако од нас зависи издржати или не издржати њихов напад; зато је ђаволу, његовим демонима и следбеницима припремљен неугасиви огањ и вечно мучење.

Треба знати, да је пад за анђеле, исто што и смрт за људе. Као што после пада за њих нема покајања, тако је и за људе немогуће покајање после смрти.

 

 

http://pagez.ru/lsn/0231.php#04

 

 

^