Предисторија:

 

Парламент 1893. г. У знак сећања на 400-годишњицу Колумбовог открића Новог света 1893. г. у Чикагу је одржана изложба Колумба, чији је програм обухватио и Конгрес религија, први светски религиозни парламент, који је трајао 17 дана.

Састав организатора, административних радника и учесника парламента 1893.г. био је шаролик, "учествовало је 45 различитих деноминација и организација укупно. Отварајући седницу парламента 1893. г., пресвитер Д. Г. Бероуз је изјавио: "Религију, као белу небеску светлост, људске призме су разбиле на мноштво разнобојних зрака. Један од религиозних циљева религиозног парламента је да се поново сакупе ови разнобојни зраци у белу светлост небеске истине.

Међутим,... први парламент је првобитно био намењен за приирему света за обраћање у хришћанство, те су чак и Вивеканандине речи биле прихваћене онако добронамерно само зато што су представљале ведску, доправљену редакцију хиндуизма, која изгледа релативно спојива са хришћанством. За разлику од парламента 1893. организатори другог парламента очигледно не поседују ништа до чисто екуменских интереса и жеље за мирном сарадњом у кориту савременог плурализма.

Парламент 1893. г. се сматра почетком дијалога између различитих вероисповести у савременом свету". Тад, као и данас, било је оних који су одбили да учествују. Објашњавајући одбијање Англиканске цркве да учествује у сусрету, надбискуп Кентерберијски је написао: Хришћанска религија је једина религија, - додајући да он не види - како ова религија може да буде члан религиозног парламента, а да притом не претпоставља своју једнакост са другим члановима и истинитост њихових ставова и изјава.

Дакле, чак и при летимичном погледу, очигледно је да је дијалог између вероисповести од самог почетка имао синкретичку основу.

 

 

Назад