Реч о нашој слободи и о томе, да је човек створен слободан

Свети Јефрем Сирин

 

Бог је човека створио слободним, дарујући га умом и мудрошћу и постављајући пред очима његовим живот и смрт, тако да ако пожели, по слободи, да иде путем живота, живеће вечно; али по злом произвољењу свом, пође путем смрти, онда ће се вечно мучити.

Оно што зависи од природе је непромењиво, не заслужује ни почасти, ни кажњавања; нико никада није био оптужен због тога, што је бео или црн, висок или низак растом, јер то није у нашој власти. Али у нашој власти су казне и почасти; зато што у овоме постоји потреба у једном и другом, како у нашој вољи и жељи, тако и у Божијем садејству и заштити: позна их и одреди, и дозва (Рим. 8:29-30), али, како говори Апостол, који су позвани по намерењу, (28) то јест, по њиховој жељи и вољи. Јер оне који нису хтели, пустио је да ходе по својим жељама..

Бог не дозвољава да се учини принуда и штета Себи и Свом образу човеку. Он Сам је невидљив, а Његов образ човек је видљив. Према томе, ако неко човеку нанесе нешто добро или лоше, то се односи на Њега Самог; зато од Њега произилази сваки суд, који се враћа по заслугама: Он се свети за Свој образ.

 

http://pagez.ru/lsn/0454.php

 

^