Слово у Недељу победе Православља

Свети Игњатије Брјанчанинов

 

Православље јесте истинско Богопознање и Богопоштовање; Православље јесте поклоњење Богу Духом и Истином; Православље јесте прослављање Бога истинским познањем Њега и поклоњењем Њему; Православље јесте прослављање Богом човека, истинског служитеља Божијег, даровањем њему благодати Свесветог Духа. Дух јесте слава хришћана. (Јован 7:39). Где нема Духа, тамо нема Православља.

Нема Православља у учењима у имовањима људским; у њима господари лажно названи разум плод пада. Православље је учење Светога Духа, даровано људима од Бога на спасење. Где нема Православља, тамо нема спасења.

Ко хоће да се спаси, тај пре свега мора да сачува Саборну Веру, коју ако не сачува у потпуности и непорочности, тај несумњиво гине заувек, (Символ Светог Атанасија Великог, патријарха Александријског).

Драгоцена је ризница учење Светог Духа! Оно је предано у Светом Писму и у Светом Предању Православне Цркве. Драгоцена је ризница учење Духа Светога! У њему је залог нашег спасења! Драгоцено је, ничим замењиво, ни са чим сравњено, за свакога од нас, блажено учешће у вечности; толико је драгоцено, толико је изнад сваке цене и залог нашег блаженства учење Светога Духа.

Да би сачували тај залог, Света Црква данас набраја да сви чују, та учења која су порођена и издана од сатане, која су изражавање бепријатељства према Богу, која сметају нашем спасењу, која га нам одузимају. Као крволочне вукове, као смртоносне змије, као лопове и убице, Црква изобличава та учења; чувајући нас од њих и позивајући из пропасти оне, који су њима преварени, Она предаје анатеми та учења и оне, који се упорно њих држе.

Речју анатема, ознаава се одлучење, одбацивање.

Када се Црквом неко учење предаје анатеми неко учење то значи, да учење у себи садржи хулу на Духа Светога и ради спасења је неопходно да оно буде одбачено и отклоњено, као што се отров уклања од јела.

Када се човек предаје анатеми то значи, да је тај човек собом бесповратно усвојио себе богохулно учење, да је њиме себе лишио спасења и оне ближње, којима предаје свој начин мишљења. Када човек намери да остави богохулно учење и прими учење, које поседује Православна Црква, онда је он обавезан да, по правилима Православне Цркве преда анатеми лажно учење (јерес, прим. уредништва), које је до тада држао и које га је погубљивало, отуђивало од Бога, садржећи у себи непријатељство према Богу, хулу на Духа Светога и општење са сатаном.

 

Црква проглашава:

 

Који покоравају разум свој на послушање Божанском откровењу и који се подвизавају за њега, поштујемо ипохваљујемо; оне који се противе истини, ако се нису покајали пред Господом, Који очекује њихово обраћење и покајање, ако нису пожелели да следују Светом Писму и Предању Цркве, одлучујемо и анатемишемо.

 

Онима који одричу постојање Божије и који тврде, да је овај свет самопостојећи, да се све у њему догађа без Промисла Божијег, случајно: АНАТЕМА.

 

Онима који говоре да Бог није дух, већ материја, који Га такође не признају праведним, милосрдним, премудрим, свевидећим и који произосе томе сличне хуле: АНАТЕМА.

 

Онима који се усуђују да говоре да Син Божији није једносуштан и да није једнаке части са Оцем, такође и Дух Свети; онима, који не исповедају да су Отац, Син и Дух Свети један Бог: АНАТЕМА.

 

Који себи дозвољавају да говоре да за наше спасење и очишћење од грехова није потребан долазак Сина Божијега у телу, Његова добровољна страдања, смрт и Васкрсење: АНАТЕМА.

 

Онима који не примају благодат искупљења, које се проповеда Еванђељем, као јединственог средства нашег оправдања пред Богом: АНАТЕМА.

 

Онима који се усуђују да говоре да Пречиста Дјева Марија није била пре рођења, у рођењу и након рођења Дјевом: АНАТЕМА.

 

Онима који не верују да је Дух Свети умудрио Пророке и Апостоле да нам кроз њих објави истински пут ка спасењу, посведочујући га чудесима, да Он и сада обитава у срцима верних и истинских хришћана, учећи их свакој истини: АНАТЕМА.

 

Онима који одбацују бесмрће душе, крај света, будући Суд и вечну плату за врлине на небесима, а вечну осуду за грехе: АНАТЕМА.

 

Онима који одбацују тајне Свете Цркве Христове: АНАТЕМА.

 

Онима који одбацују Саборе Светих Отаца и њихова предања, која су сагласна Божанском откровењу, побожно чуванима од стране Православне Саборне (Католичанске) Цркве: АНАТЕМА.

 

Божанска Истина се очовечила да би спасла Собом нас, који смо погинули због примања и усвајања убиствене лажи. Ако ви останете на беседи Мојој, говори Спаситељ, ако примите Моје учење и будете му верни, заиста ћете бити ученици Моји, и познаћете истину, и истина ће вас избавити. (Јован 8:31-32).

Да буде веран учењу Христовом, може само онај који са одлучношћу одбаци и постојано буде одбацивао сва учења, измишљена и смишљана од стране одбачених духова и људи, непријатељска учењу Христовом, учењу Божијем, чувајући му целост и неприкосновеност.

У неприкосновеној целости чува се откривено учење Божије јединствено и искључиво у окриљу Православне Источне Цркве.

Амин.

 

 

преузето са:

http://www.pravoslavie.ru/put/nasledie/svignatijtorzhprav.htm

 

 

 

^