Јога

 

Заједно са ширењем Индијских окултних идеја на Запад, други древни проналазак Индије је такође почео да задобија велику популарност. Изненаћујуће, чак и многи доктори бране Јогу као „безбедну и делотворну“ технику, за задобијање физичког и менталног здравља.

Хиндуизам схвта Јогу, у најширем смислу речи, да значи обуку вежби, која води ка јединству са душом света. Ова циљ се може досегнути на различите начине неке брше и лакше, друге продуженији и теже.

На пример, Бакти Јога, која је најпопуларнији облик јоге у Индији, јесте начин поптовања божанства. Она се испољава у непрестаном понављању окултног имена, мантре. Карма Јога је пут службе, која је привлчана људима који су наклоњени ка делатној активности. Џнана Јога је пут знања, која доводи људе до гуруа, ради руковођења, али и пут изучавања светих списа Хиндуизма. Раџа Јога је пут контеплације, која укључује бројне начине медитирања, у којим човек који вежба, мора научити да дисциплинује тело и ум, да би тако задобио samadhi (заједницу са Апсолутом).

Обично се појам Јога, односи на систем вежби, који се састоји из различитих телесних положаја, регулисању човековог дисања и медитације. Она такође нуди методе за видовитост и „отварање трећег ока“. Развој видовњачких способности, наводно човеку пружа човеку могућност да види шта се дешава на удаљемним местима или догађајима у прошлости и будућности. На извесном стању својих вежби, ученик може видети сијајуће лице „учитеља“ који тада постаје његов водич.

У степену у коме човек постиже успех у вежбама јоге, он отвара своја чула. На пример, према упутствима Агни Јоге (“ватрена“ Јога Николаја Рериха – познат на енглеском и као Николас Рерих), на извесном стању, може се задобити „виђење звезда духа“, у коме човек почиње да виђа бљескање светлости у свемиру, која се појављује као светлеће тачке различитих боја; ова способност се може задобити само читањем окултних књига. Следеће на реду је „контемплација очишћујућих ватри центара“ т.ј., чакри, које наводно опажају невидљиви свет и кроз које тај невидљиви свет може деловати на човека. На следећем степену, човек почиње да чује „глас невидљивог учитеља“, који му открива окултне тајне. (Мадам Блаваца и Рерих су написали многе томове, који су им диктирани од таквих гласова). Н анајвишем стешену, дешава се појављивање „спољашње ватре“, која сједињује свест личности са свешћу свемира. Ово стање са доноси и потпуно „отварање“ чула, за јединство са светом духова. Ово је оно што Хиндуизам види као мистичко просветљење.

Мантра Јога, техника кришнаита, Тибетански Будизам и Трансцендентална Медитација, теже ка директном виђењу „божанства“ мантре и заједници са њим. Ово са собом доноси блаженство, срећу и откриће натприродних способности.

Сви облици Јоге су опасни, јер прерано и насилно откривају, још зелени „пупољак“ човекове духовне природе. Вежбе Јоге сакате човеков духовни центар, који је Бог одредио да буде откривен, само у следећем животу, када човек буде очишћен од смртоносне заразе греха. Многи значајни ауторитети, упозоравају нас на опасност вежби Јоге, јер су видели њене разорне последице.

На пример, Гопи Кришна пиш, „Сви системи Јоге су смишљени да донесу психо-физичке промене у човеку, које су као такве неопходне за промену његове свести.“ Ове промене су изазване одређеним положајима Јоге и техникама дисања, које подижу човекову окултну енергију и психичке силе. Оне изазивају драматичне промене у свести, које су толико снажне, да је највећи део оних кој су их осетили, остао заувек психички промењен.

У садашње време, многи љљуди вежбају Јогу, као облик вежби или гимнастике. Нису свесни чему води Јога. Било је случајева, када су и најочигледније невине вежбе јоге, одводиле људе у лудило и демонску поседнутост. Оно што је још злокобније, јесте да неки људи прихватају психичке промене изазване јогом, чак и нападе лудила, као позитивно духовно искуство, које води ка мистичком просветљењу.

Није изненађујуће да вежбање Јоге може изазвати пропаст и тела и ума. Стварни циљ Јоге је да уништи личност, ту „обмањујућу илузију“, са циљем да додирне „истинско Ја“ безличног Брамана.

Моти Лал Пандит изјављује, „Циљ Јоге је да ослободи човека из његовог нормалног стања. За ово се користе различите методе: психолошке, психичке, менталне и мистичке. Све ове технике су неприродне и антидруштвенем пошто Јога преписује начин живота, који објављује, „Моје смртно постојање не заслужује да живи.“

Пошто је Јога заснована на окултним идејама, није за изненађење да додир са њом, води у иреверзибилне промене психе и у болести. Ово није из разлога што се Јога вежба неправилно, већ због своје окултне природе. Многи људи, чак и лекари, погрешно претпостављају да је Јога безопасна.

Чињенице су, међутим, убедљиве: Јога је изазвала бројне психолошке болести, чак смрт. На пример, Свами Прабанада пише о Јога вежбама дисања: „Дозволите ми да вас упозорим да ове вежбе дисања могу бити веома опасне. Посебно ако се изводе неправилно, постоји озбиљан ризик да се оштети ум. Они који практикују ове технике дисања, без правилног надгледања, подложни су да постану толико болесни, да ни медицина ни наука, неће бити у стању да их излече, или чак да установе правилно у чему је проблем.“

Шри Пурихит Свами, коментатор Пантанџали јога Сутре, упозорава: „У Индији и Европи, сусрео сам око 300 људи, који су трпели због погрешних вежби. Лекари који су их прегледали, нису пронашли органско оштећење, па стога нису могли преписати никакав лек.“

Други значајни ауторитет Јоге, Ханс Улрих Риекер, аутор књиге „Јога и Духовни Живот“, упозорава, „Јога није просто забава. Треба да се сећамо да њено вежбање може одвести у лудило или смрт. У Кундалини Јоги, ако се дах (prana) уклони прерано, постоји тренутна опасност од смрти јогина.”

Гопи Кришна, горепоменути стручњак Јоге, упозорава на опасности јоги вежби, које могу изазвати снажну реакцију централног нервног система и изазвати смрт. Класични водич хата јоге, „The Hatha Yoga Pradipika“, даје упозорење у другом поглављу: „Као што се човек мора чувати лавова, тигрова и слонова, тако такође и prana (“божанска“ енергија дисања), мора бити под контролом, иначе може убити човека који вежба Јогу.“

Свами Прабаванада („Јога и Мистицизам“) укључује у могуће последице неправилног вежбања Јоге: обољења мозга, неизлечиве болести, лудило, мрачна расположења и борављење у стању транса. Све ово због „ једне мале грешке“.

Када би они који предају Јогу, били отворенији и искренији о опасностима које се скривају испод површине, многи катастрофални случајеви би били спречени.

 

 

Назад