Астрологија и уфологија

Професор Александар Дворкин

 

За наше време је такође карактеристично још један општи New Age хоби - астрологија[1], која је веома распротрањена на Западу (у своје време у рубрикама њихове нарави читали смо о личним астролозима Западних председника и холивудских глумаца), а сада, ако пише на рекламним плакатима већ у Русији.

Сада се већ наши лидери консултују са астролозима, специјалне службе садрже строго тајни биро астролошких прогноза (повремено се на екранима теливозора појављују сумрачни, бркати ујаци из тих бироа, који изјављују, да, да су их наводно послушали пре две недеље, не би дошло до пада авиона, не би се излила река и не би се догодила ерупција вулкана.), а прост народ са ентузијазмом следи пример вођства.

Астролошкој продукцији се постављају велики захтеви. Долази до анегдота: на књижним распродајама могуће је стићи до таквих бисера као што је Астролошки хороскоп вашег пса, Мачији атролошки хороскоп, да не говоримо о таквим солидним издањима, као што су Први хороскоп вашег младенца, Књига хороскопа за адолесценте, Нађите животног сапутника кроз астрологију, Сексуални знаци астрологије, Хомосексуалност у хороскопу, Астролошки кувар, Медицинска астрологија, Предказање курса акција и такође Астрологија и Свето Писмо.

Астрологија може бити једноставна и сложена у зависниости од тога шта вам више одговара. У нашем веку компјутера њу је могуће веома јако усавршавати.

Наведимо неколико примера. Рецимо, најпростији хороскоп говори о знаку Лава (од 22. јула до 23. августа), да су Лавови људи, који воле да се налазе у центру пажње, имају осећај за драму и тенденцију да износе све у јавност, да је у њима рисуство стремљење ка власти, да су одлични лидери, али понекад могу бити претерано постављени као покровоитељи или претерано ауторитарни. Лавовои су као деца они могу бити претерано отворени и поверљиви према људима, њимаје страна било каква лукавост. Видимо да портрет дан тако у широким обрисима, може у себе обухватити веома широки спектар људи.

Још више, пошто су ови квалитети у суштини добри а недостаци опростиви, људи желе да се препознају у њима, чаки ако се све на њих и не односи.

Али постоје и сложенији хороскопи, а хороскоп Лава би изгледао отприлике овако: Дом у коме налазите Лава, показује потенцијално испуњење свих потреба његовог ега и описује његово стремљење ка циљу. У свим пословима тог дома, вама је неопходно драматично изразити своју природу Овна, ваше вредности Бика, ваше знање Близанца и ваше осећање Рака у свему, шти ви радите, да би њихов одраз у вама самима и ваше унутрашње идеале. Оставити траг на ваше окружење ето како се ваша способност може доказати самој себи, да сте ви независна личност, итд, итд.

Овакав магловити опис већ делује ставрно сваком човеку коме долази, који ће бити поласкан сложеношћу и многостраности своје личности. Сада су се појавили већ модерни месечни хороскопи уз њихову помоћ је све могуће довести до нечег угодног, сачувавши при томе сам квази-научни облик издаваних прогноза.

Пошто на многе начине астролози постају део наше масовне културе, захваљујући New Age-у, означимо сажето полемике хришћанског апологете са тим окултним учењима.

Астрологија се родила у тамној древности Вавилона, чији су житељи сматрали звезде силним боговима. Природно је за њих било да верују, да богови саопштавају црте свог карактера онима, који су се родили у време њиховог небесне управе и они их посебно штите. Тако је у древном, паганском религиозном контексу астрологија имала смисао.

Једнако нас савремени заштитници астрологије уверавају да је то наука и да се хороскопи састављају по строго научним подацима. Али како, са научне тачке гледишта, може некаква звезда, која је физичко тело и налази се удаљена милионима светлосних година од Земље, да има ефекат на формирање карактера човека? Такво тврђење противречи не само науци, већ и основном здравом разуму.

Значи астрологија је вера, која не верује науци, већ саму себе оснива. Међутим о вери не говоре, она је ирационална; сваки верујћ човек верује у чуда, која се не слажу са научним претпоставкама.

Но астролошка вера у пуноћи противречи хришћанству, то је аксиом. Ни један астролог не може бити хришћанин, као што Јудеј не може у исто време бити будиста, хиндуиста муслиманом. И нашим поклоницима хороскопа је нужно признати самима себи, да они исповедају посебну веру и да се одричу хришћанства, којеје апсолутно несместиво са астрологијом.

Ево шта говори Пророк Исаија, који је прорекао пропаст Вавилона за његово безакоње и погубно бављење магијом:

 

Стани сада са врачањем својим и са мноштвом чини својих, око којих си се трудила од младости своје, не би ли се помогла, не би ли се окрепила. Уморила си се од намера својих; нека стану сада звездари, који гледају звезде, који проричу свакога месеца и нека те сачувају од онога што ће доћи на те. Гле, они су као плева, огањ ће их спалити, ни сами себе неће избавити из пламена. (Исаија 47:12-14)

 

Апостол Павле пише о незнабошцима:

 

Јер кад познаше Бога, не прославише Га као Бога, нити Му захвалише, него залудеше у својим мислима и потамне неразумно срце њихово. Када се грађаху мудри полудеше. И претворише славу вечнога Бога у обличје смртнога човека и птица и четвороножних животиња и гадова. Зато их предаде Бог у жељама њихових срца у нечистоту, да се погане телеса њихова међу њима самима; који претворише истину Божију у лаж, и већма поштоваше и послужише твар него Творца, Који је благословен вавек. Амин. (Римљанима 1:21-25).

 

Очигледно је да Истина Божија нема ништа заједничког са астролозима и испитивачима небеса.

Некакви доктори и магистри астролошких наука стално издају своја пророштва у државним новинама, проричу са ТВ екрана. Али ни један од ових догађаја, проречених од државних астролога, није се десио. Но због нечега наши поклоници астрологије веома страдају од губитка памћења, иако је довољно узети издања новина од пет година уназад и погледати шта су, на пример, предсказали бившој супрузи Глоба и да ли се догодило нешто из њихових пресказања? Није се збило њихово пророштво о ненарушивости њиховог брака. Значи, они су лажни пророци, и на њих се односи реч Писма:

А Господ ми рече: Лаж пророкују ти пророци у Моје Име, нисам их послао, нити сам им заповедио, нити сам им говорио; лажне утваре и гатање и ништавило и превару срца свог они вам пророкују. (Јеремија 14:14)

А беже и лажних пророка у народу, као што ће и међу вама бити лажних учитеља, који ће унети јереси и погибли, и одрицаће се Господара Који их искупи и доводиће себи наглу погибао. (2. Пет.2:1-2)

Зашто људи и поред тога верују у астрологију? Очигледно разлог популарности хороскопа лежи у томе, што иако се они безусловно односе ка сфери религије, али код њих је псеудо-лажна природа, која их лишава оквира чисто религиозне појаве. Али при томе, они су доступни свима: свако може да прочита у вечерњим новинама астролошку прогнозу и тражити у њима, нешто што би се односило на њих.

И на крају, за човека који верује у хороскоп, отклоњена је свака одговорност: тако су звезде већ биле поређане, ти ништа не можеш. Ја сам такав и другачији не могу бити звездама не заповедаш.

Веома удобна позиција борити се са грехом и покушати да се промени на боље, је много сложеније. Једно човек не примећује он одбацује своју слободу и постаје робом већ не зваезда, већ људи, који себе објављују тумачима. Да поновимо речи Г.К.Честертона, да када људи одбацују веру у Бога, почињу да верују у све друго. И упадају у ропску зависност од свега осталог додајемо ми.

Али астрологија руку додаје и другом карактеристичном делу New Age-а уфологији, т.ј. занимање летећим тањирима и придошлицама из других светова. Већ смо много говорили о томе, да контакти са малим зеленим човечуљцима из ванземаљских летећих планета по свим параметрима потпадају под раније оисане контакте са човечуљцима рогатим и репатим.

Сигурно је да се демони подржавоци и присталице техничког прогреса, јављају у сваком веку у најприкладнијем облику за човека. По речима једног од недавних лидера New Age-а, више од 70% људи, припадајућих субкултури New Age-а, верују, да ће се у најближој будућности на Земљи догодити масовно насељавање ванземаљаца. [2]

Како се завршавају та занимања, видели смо сасвим недавно, у пролеће 1997. године, када је 39 чланова уфолошке, компјутерске секте Рајска Врата у Калифорнији, отишли аутостопом на летећи тањир, пре тога, испијајући смртоносну дозу отрова и ставили на своје главе пластичне кесе.

А ово је, како памтимо, далеко од јединог масовног самоубиства које се догодило у сектама New Age-а.

 


 

[1] Подробнее о православном взгляде на астрологию см.: Прозрение. 2000. № 2(5). С. 51-92

[2] Baer Randall N. Inside the New Age Nightmare. Nuntington House. 1989. P. 47

 

 

Материјал из књиге Професора Дворина

"Сектоведение. Тоталитарные секты.
Опыт систематического исследования "

 

 

 

^