Алиса Бејли

 

Алису Бејли је водио дух Џвал Кухл. За живота (живела је од 1880 до 1949. године) написала је преко 20 књига, руковољена идејом о окултном буђењу човечанства и његових спиритуалних сила. Двадесетих година овог века у Њујорку је основала Издавачку комапнију Луцифер (Lucifer Publishing Company), која је касније постала Lucis Trust (данас је са том издавачком кућом повезано око 6 000 људи; међу пријатељима куће су Хенри Кисинџер, Џорџ Шулц, Дејвид Рокфелер, итд.)

Бејлијева је у младости била хришћанка, али је, посел неуспешног брака, почела да се занима за онострано, и од руку јој је дошла књига тајна доктрина Блавацке. По њеном сведочењу, док је читала књигу своје претходнице, схватила је да у свету постоји план, којим руководе випа бића. На планети се смењују једна по једна раса, и припрема се скок ка натчовештву.

Узвишени учитељи и духовна хијерархија која стоји иза Плана су они представници човечанства, који су тријумфовали над материјом и постали божанска бића, па желе да на том путу помогну својој млађој и слабијој браћи у телу. Они су остварења Плана веома убрзали, и то од доба Блавцке, тако да је остварење тог истог ишло у три фазе:

 

1.    ПРИПРЕМА, коју је обавила Јелена Блавацка, од 1875. до 1890;

2.    МЕЂУИГРА, од 1919. до 1949 године, када је активна Бејлијева;

3.    ОТКРИВЕЊЕ, усмерено према целом свету, које је требао објавити 1975. године, користећи радио, телевизију, филм и сва доступна техничка средства.

  

Бејлијева је маштала о претварњу савременог друштва у неку врсту нове Атлантиде. Према новодопцима, Атлантида је била заједница највећих мистичких моћи, коју је уништио потоп (нимало случајно; потоп је дошао као казна љибави Божије због умноженог људског безакоња, а нарочито бављења магијом /Пост. 6:4/).

Чему је Бејлијеву учио Тибетанац, Џвал Кухл?

Као што смо рекли, основна идеја откривења била је духовна еволуција; еволуција се постиже путем читавог низа нових инкарнација, које замењуу хришћанску веру у Васкрсење и Суд Божји; астрологија нмајављује епоху која дооази; медитација, која се муњебито шири са Истока на Запада, ускоро ће постати пракса већег броја негдашњих Хришћана и замениће старомодну молитву. Да би човек ушпао у општење са духовима водичима, треба да се препусти измењеним стањима свести, која се, поред медитације, остварује и путем узимања халуциногених дрога, визуализације, астралне пројекције, итд.

Најмоћније средство за остварење Плана је удруживање медитаната у тзв, троуглове, који призивају снаге светлости и добре воље. Приликом тог призивања (инвокације), троуглови користе следећи текст (издиктиран Бејлијевој од стране већ поменутог духа водича) :

 

Из тачке светости у Уму Божјем

нека светлост лије у умове људи.

Нека светлост сиђе на земљу.

Из тачке Љубави у срцу Божјем

нека се љубав излива у срца људи.

Нека се Христос врати на земљу.

Из средишта у коме се познаје воља Божја

нека сврха води малене људске воље

сврха коју Учитељи знају и служе јој.

Из средишта које зовемо људском расом

нека План Љубави и Светлости буде спроведен

И нека запечати врата иза којих станује зло.

Нек Светлости и Љубави и Моћ обнове План на земљи.

 

 Оваква инвокација објављена је 1945. године, за ширу употребу. Међутим, 1940. године, Бејлијева је објавила један езотерични део призивања, који гласи овако: Дођи о Моћни. Час за служење Спасоносне Силе стигао је. Нека се она шири, о Моћни. Нека Светлост и Љубав и Сила и Смрт испуне сврху Долазећег.

Долазећи је Мајстор свих мајстора и Учитељ свих учитеља, Христ Мајтреја, месија у новој религији сједињеног људског рода. То јест, Антихрист... Lucis Trust масовно штампа текст призивања и дели га као замену за Оче наш.

Организација која може и мора да послужи победи Плана су, према Бејлијевој и њеним следбеницима, Уједињене Нације, које ће помоћи сварњу нове духовности и правилно распоредити светска богатства, да би постала основа јединствене светске државе, на челу са Мајтрејом. Роберт Милер, ученик Алисе Бејли и оснивач Школе безвремене мудрости у Арлингтону, у Тексасу, био је помоћник генералног секретара Уједињених Нација.

Очито, Христ Бејлијеве није Господ наш Исус Христос. Ево шта она вели о њему: Тибетанац ме је замолио да разјасним да кад он говори о Христу, то се односи на његово зваично име као Главе Хијерархије. Христ ради за цело човечанство, без обзира на његову веру; он не припада хришћанском свету, ништа више но што припада будистима, мухамеданцима или било којој другој вери. Нема потребе за било ког од људи да се придружи Хришћанској Цркви, да би се приближио Христу.

Бејлијева је веома мрзела Јевреје и Хришћане (као и Хитлер). Џвал Кухл јој је говорио да Јевреји представљају материјализам, суровост и духовни којнзерватизам. У јануару 1939, када су Јевреји убијани у нацистичким логорима, Бејлијева је писала да се они морају ослободити свог осећања прогоњености. Други велики пробле у остварењу Плана су Хришћани, који се држе своје вере. Џвал Кухл је зато говорио да је Други светски рат веома добар, јер је он својеврсна хируршка интервенција на телу болесног човечанства, која одстрањује традиционалне вредности прошлости.

У Испољавању Хијерархије, најважнијем делу Бејлијеве, као личности које су сопринеле самоосвешћивању човечанства, поменути су Велики људи који су надахнули иницијалну Француску револуцију; велики освајач Наполеон; Бизмарк, творац нације; Мусолини, обновитељ народа; Хитлер, који је на својим плећима издигао разочарене људе; Лењин, идеалиста; Стаљин и Франко, сви су они изразилисле Шамблале (духовно средиште хијерархије на челу са Мајтрејом, нап. прир.) и извесних, мало схваћених енергија. Они су у свом добу и покољењу динели значајне промене. /.../ То су, у коначној преспективи, високо развијене личности. Били су употребљени да би извели велике и неопходне припреме и да би изменили лице цивилизације.

Тврдећи да нема пакла и Суда Божјег и да "Јехова није Бог Алиса Бејли је умрла веома брзо пошто јој је Џвал Кухл рекао да више неће писати преко ње, и да је њена мисија окончана...

 

 

Назад