Георгије Гурђијев

 

Један од популарних учитеља просветљења је и Георгије Гурђијев. Рођен је на граници Русије и Турске, 1887. године. Потомак византисјких Грка, крштен је у Руској Православној Цркви и извесно време похађао богословију.

Његов отац је, кажу, био упућен у тајна знања, што је вероватно утицало на Гурђијева да одбаци Православље и окрене се тамним вилајетима паганске мистике. У својој књизи Сусрети са знаменитим људима, описао је своја младалачка лутања по Средњм Истоку и Централној Азији у потрази за тајним мистиларским друштвима, факирима, јогинима и пустињацима, који би му помогли на путу ка себи. Посетио је Свету Гору; живео је са муслиманским дервишима. Као и водолијаши, веровао је у могућност иницијатичке синтезе свих религија...

Године 1915. стигао је у Петроград, у коме је, уочи крваве октобарске ревоулуције, владало велико занимање за езотерију. Стекао је малу групу оданих следбеника, међу којима је био и разочарани теозоф Петар Демјанович Успенски. Ускоро су њих својица почели скупа да раде оно што њихови следбеници данас зову Дело. Успенски је био десна рука Гурђијева и пропагатор његовог мистичког система. Гурђијев је умро 1949., две године после Успенског; први је напустио овај свет у Паризу, други у Лондону.

Као и сви гностичари, гурђијевљевци уче да су све религије у суштини исте и да имају скривено посвећеничко језгро. У књизи У потрази за чудесним, Успенски тврди да је Црква само школа чији обреди и проповеди крију дубљи, езотерични смисао, али тај смисао данашњи свештеници и верници не схватају. Хришћанско богослужење је, тобож, у целини преузето од древне египастке религије. Тајна Вечера није била Евхаристија, него гностичарско-посвећенички скуп. По Гурђијеву, црквена химна: Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни, значи да је Бог Све и Ништа, а да је између тог Свега и НИчега шест делова творевине... Бог је материја; може се чак и физички опипати, као и претворити у коначне формуле... Када човек каже: Господе помилуј, он се моли свом вишем ја, итд.

Гурђијевљев антихришћански систем је привлачан савременом, површном интелектуалцу како због парадоксализма, тако и због мистичког плеса, који му је саставни део...

 

 

Назад