А Никола Тесла?

 

Скоро да нема Њу Ејџ мислиоца и пропагандисте који не тврде, да је Никола Тесла био новодобац, који се бавио источњачким окултизмом, општио са ванземљцима (можда и сам био ванземаљац), највљивао доба нове свесности, итд. То није нимало случајно.

Овај велики научник, син србског Православног свештеника, чији је најближи род био србски Православни архимандрит Петроније Трбојевић, родољуб који је на енглески превео Змајеве песме, пуне србовања, мора се повући на страну Водолијашке завере да би се доказала његова повезаност са окултном ревоуцијом. Сва могућа шарлатанства се покривају Теслиним именом: у САД постоји секта, оних који га сматрају за биће са друге планете, а код нас се годинама продавала тзв. Теслина пурпурна плоча, коју су измислили двојица биоенергитичара и по апотекама, продавали као средство за уклањање здравствених тегоба.

У штампи се огласио читав низ озбиљних научника: академик проф. Др Александар Маринчић, професор др Боривоје Лазић, декан Електротехничког факултета у Београду, проф. др Петар Миљанић, секретар Техничког одељења САНУ, Драган Поповић, директор Института за физику сви су се трудили да оповргну да овај изум има икакве везе са Теслом, али није вредело... Плоча се и даље продавала...

У овој књизи нема довољно простора, да се озбиљније разматра проблем Теслине духовности. Али, за оне који га непрестано сврставају у будистеи јогине, да напоменемо да је велики србски научник био кум Православне србске цркве у Гери, Индијана, а да је у свом тексту Проблем повећања људске енергије записао и ово:

Тако долазимо до тога да се одговор о три могућа решења за велики проблем повећавања људске енергије, састоји од три речи: храна, мир, рад. Много година сам размишљао и мислио, изгубљен у спекулацијама и теоријама, посматрајући човека као масу коју покреће нека сила, гледајући његов необјашњиви покрет у светлу механичког и примењујући једноставни прицип механике на његово анализирање, све док нисам дошао до оних решења, схвативши само то да сам о њима учио у раном детињству. ОВЕ ТРИ РЕЧИ СУ КЉУЧНЕ НОТЕ ХРИШЋАНСКЕ РЕЛИГИЈЕ. (подвлачење наше, нап. прир.)

Њихово научно значење и сврха су ми сада јасни: храна да би се повећала маса, мир да би се смањила сила успоравања и рад да би се повећала сила која убрзава људско кретање. Ово су једина могућа три решења за овај проблем, а сва имају један циљ, један исход, наиме да повећају људску енергију. КАД ТО СХВАТИМО, НЕ МОЖЕМО ДА СЕ НАЧУДИМО КАКО ЈЕ ДУБОКО МУДРА И НАУЧНА, КАКО ИЗВАНРЕДНО ПРАКТИЧНА, ХРИШЋАНСКА РЕЛИГИЈА, И У КАКВОМ ЈЕ УПАДЉИВОМ КОНТРАСТУ СА ДРУГИМ РЕЛИГИЈАМА. Она је несумњиво резултат практичног експеримента и научног запажања током векова, док друге религије изгледа да су производ само апстрактног резоновања.

Рад, неуморни напор, користан и акумулативан, са периодима одмора и рекреације у циљу веће ефикасности је, њена главна и увек поновљена заповест. ТАКО СМО ИНСПИРИСАНИ И ХРИШЋАНСТВОМ И НАУКОМ ДА УЧИНИМО ШТА МОЖЕМО КА ПОВЕЋАВАЊУ И СТВАРАЛАШТВУ ЧОВЕЧАНСТВА (подвлачење наше, нап.прир.)

Пре но што Теслу прогласимо за ванземаљца, требало би бар ову његову изјаву имати у виду.

 

 

 

Назад