Силва Метод контроле ума

 

Хозе Силва, хипнотизер из Лареда у Тексасу, променио је првобитно име своје технике из Силва контрола ума у Силва метод, с обзиром на чињеницу да синтагма контрола ума садржи много негативних конотација. Он сам, иако тврди да је добар верник римокатоличке цркве, корисницима своје методе препоручује многе методе које су окултног и антихришћанског порекла. 1985. године, објављени су подаци да је око 6 000 000 људи у седамдесетак држава света, учествовало у курсу, који као основни, траје 48 часпова, док су стотине хиљада њих, похађали курс за напредне.

Силва метод нуди човеку да дође у додир са духом водичем, који ће му постати пратилац кроз живот. Преко визуализације и окултне медитације, човек, у ствари, ступа у везу са демонским силама, које Хозе Силва сматра духовим-водичима, не увиђајући (намерно или ненамерно) њихову праву природу. Коришћењем окултних техника, каква је визуализација, вели Силва, стиже се до делта-нивоа свести. На том нивоу, човек стиче космичку и христо свест.

Силва је својим следбеницима понудио теорију о левој и десној можданој хемисфери, и њиховим функцијама, преузимајући од поп-психологије, непризнате у озбиљним научним круговима. Тврдећи да је десна хемисфера мозга, задужена за креативност, интуицију, осећајну и духовну страну личности, а лева за математичко-логичку и разумску, Силва својим следбеницима обећава брз успех у развоју њихове духовности и то бар кад је почетни курс у питању, за свега 48 сати! Наравно, као што рекосмо, ова теорија је крајње научно неозбиљна.

Влада САД је преко националног истраживачког савета Америчке академије наука, добила резултате истраживања да нема индикација о томе да су мождане хемисфере, иако подељене физички на леву и десну, задужене за различите функције људске психе. Па ипак, Силва се теоријом и даље служи, пошто је она постала, пре озбиљних научних провера позната широким масама духовних медиокриттета којима је поп-психологија, једини извор података о чћовеку.

Силва метод је многе подстакао на жељу за развијањем тзв. натчулних способности, попиут комуникације са покојницима. Тако неки, од полазника курса Хозеа Силве, кажу да су контактирали, путем визуализације са Шекспиром, краљем Хенријем Осмим, Мерилин Монро, Елвисом Прислијем, Џорџом Вашингтоном, Џоном Вејном, итд.

Неки су тврдили да су чак имали сексуалне односе са духовима-водичима. Јохана Мајклсон, која је написала њигу Дивна страна зла да би саопштила своје духовно искуство са погубним Њу Ејџ техникама, прича како је визуализовала Исуса, који је био пун љубави и нежности. Једном, док му се клањала, Исус је узео обличје вукодлака и насрнуо на њу. Тек тада је Мајклсонова схватила о коме је реч.

И код нас је Силва метод већ годинама присутан и популаран код оних који желе, да самима себи буду богови. Метод нуди технике контроле спавања, буђења, будности, главобоље. Нуди контролу снова, зарад њиховог памћења и тумачења. До каквих све апсурда се може доћи, казује нам примена методе три прста (три прста се ставе на одређено место на глави, и то помаже да се присетимо онога што је научено; неки се чак хвале да, чекајући аутобус или трамвај, овом техником употребе воље, просто принуде возило да се што пре појави). Ту су и технике огледала ума (за решавање свих проблема од пословних до породичних), техника левитације руке (помаже опуштању), техника анестезије рукавице (да се отклони и заустави крварење), техника чаше воде (чак и за одвикавање од дроге)... Нема шта нема!

Потписнику ових редова, је случај једне баке, која је тврдила да је, усавршивши вољу путем Силва методе, мислима поправила покварени фрижидер.

Брже, успешније, јефтиније! Лакше, без напора, успех загарантован! Жалосно, али истинито: ово је духовно шибицарење постигло велику популарност у, како се рекламери курса хвале, 102 земље света, захваљујући оглупелим од жеље да сами себи кроје судбину и да на силу, контролишу стварност око себе. У тој гордој жељи, за самодовољношћу, крије се Исус који се претвара у вукодлака.

Наши стари су га звали Хроми Даба

 

 

Назад