Ко је Скот Пек?

 

Један од најчитанијих поп*-психолога у свету и код нас, дакако је М. Скот Пек, чије су књиге Пут који м се ређе иде, Кревет поред прозора и Људи лажи бестселери. ПИсане су занимљиво, из перспективе психолога-практичара, који је лутајући кроз зен будизам дошао до Хришћанског става према појавама, па чак и открио и постаојање демона (Људи лажи). ИПак, Пеково пимање Хришћанства је далеко Православља, што не треба губити из вида.

Њу Ејџери су књиге Пут којим се ређе иде признали за своју, што је, у интервјуу Њузвику учинио и сам Скот Пек (18.11.85). У књизи Пек износи тезу, да је човеково несвесно у потпуности Бог и да је циљ свесно постајање Богом, што у ушима новодобаца звучи веома пријатно. Такође, у Путу Пек говори о радости стицања духовне моћи, и улажења у стање када ће поседовати свезнање. Оно што је, међутим, најважније јесте чињеница да овајпоп-психолог уопште не признаје неке од основних истина Хришћанства.

У тексту, Нова америчка револуција, објављеном у New Age Journal за мај-јун 87. објашњавцајући Христово обећање да ће поново доћи са Својим ученицима и узети их Себи, Пек вели: Ја не говорим о телесном Другом доласку, У ствари, ја сам дубоко песимистичан када је у питању Црква, која седи и пасивно чека да се њен Месија поново јави у телу. Радије говорим, о васкрсењу Христовог духа, што ће се у  Цркви десити, ако га Хришћани буду схватали озбиљно.

У интервјуу датом Playboy-у, Пек је уверен да га је сам Свети Дух покренуо на писање; али, његов однос према Христу у најмању руку, то не може да потврди. Тако је, на пример, овај поп-психолог у својој књизи The Diferent Drum тврдио да је Христос био пун мржње и гнева према жени Сирофеничанки, која Га је молила за исцељење своје ћерке (Матеј 15:21-28)

Сам Пек каже, да је до Хришћанства дошао преко Зен Будизма, у коме се вежбао преко двадесет година. Било му је потребна чулна, карнална религија, а то је по њему, управо Хришћанство. Зашто није необично, што је у већ поменутом интервјуу за Playboy, изјавио:

Један од наших митова је тај да треба да будемо сасвим срећни и испуњени једним мушкарцем или једном женом... И да немамо потребе да чинимо такве ствари, каква је прелиставње порнографије. То је бесмислица... Ја верујем да порнографија може бити здрава. Она може да се употреби за добро или на зло... Од тога издвајам само оне стравичне, насилничке ствари. Што се осталог тиче, сматрам да је сасвим природно гледати порнографију. Ја у томе уживам.

Стоти канон Шестог Васељенског Сабора, под претњом искључења из Цркве, забрањује сликање и гледање порнографских слика, које кваре душу и ум, и човека воде у вечну муку. Очито је да је Пеково Хришћанство нема ништа са Православљем...

У Новој америчкој револуцији Пек се залагао за борбу против национализма и стварање глобалне заједнице. Можда је зато тако омиљен међиу онима који стварају глобалну културну климу... Међу творцима новог Светског поретка... додуше, треба признати да Скот Пек делимично и полемише са Њу Ејџом. У интервјуу датом Playboy-у, који је објавила Дуга, он Њу Ејџу замера наивни оптимизам, и сакрализацију науке (Дуга, бр.535).

 

 

Назад