Како разговарати са људима који покушавају да вас спасу?
Доктор Рос Милер

 

Они вас заустављају испред школе, куцају вам на врата, праве вам заседе на улици. Они желе само пар минута вашег времена... Да вас процене, или да говоре о својој вери. Како да се поставите према овим, некада насртљивим људима?

Будите опрезни. Иако ће многе од ових особа ценити вашу приватност, интелигенцију, и слободу, други нису увек жељни да знају шта ви мислите, осећате или верујете.

 

Њихова питања су са циљем да:

 

1.                      ако су хришћани, да процене вашу могућност спасења (а било који одговор, који одступа од њиховог убеђења, сврстава вас у неспасене, чак и ако сте крштени, идете у Цркву) и  претпоставимо да сте пали на њиховом тесту:

2.                      да вас натерају да осетите духовну несигурност, и да осетите да вам је неопходно оно што вам они нуде.  Ове особе су више трговци, него морални проповедници, који би сведоцили своју веру на љубазни, достојан поштовања начин.

 

Не очекујте дијалог. Дијалог подразумева обострану размену идеја, у атмосфери међусобног разумевања. Ускоро ћете схватити, да њих врло мало интересују ваши погледи. Они не очекују да пронађу неку духовну корист у вашим изјавама. Њихов циљ је, као што они говоре, да вас придобију за Христа, или за неког гуруа, или религијску прилику врло снажан концепт! И они врло снажно осећају да су они ауторитети за Христа, или неког већ другог.
 

Одупирите се искушењу да се расправљате! Пре свега, ако нисте добро упознати са Светим Писмом и теологијом, лоше ћете проћи. А ако сте спремни да се расправљате, будите сигурни да ће ваши надмоћни аргументи, ретко успети да промене некога од њих. (Они могу да буду изненађени да је неко сигуран као и они, пошто углавном срећу неуке и несигурне особе. Али ће они највероватније претпоставити да вас је ђаво обузео, или да сте у дубоком незнању.) Осим тога, иако та расправа мозе бити и забавна, демолирање вашег противника аргументима, не мора да да исход који желите.
 

Не мислите да је ваше поимање Бога недовољно, ако се не уклапа у њихове обрасце. За неке особе, обраћење (окретање Богу) је изненадно и неодољиво осећање. Други искусе више постепену промену и раст у вери. Бог нема само један начин за мењање људи.
 

Не брините ако не можете да одговорите на њихова питања. Ако вас њихова питања узнемиравају и збуњују, не мислите да су они у праву, а да ви грешите. Потразите одговоре код вашег свестеника.  
 

Што је врло важно: не покушавајте да их преварите! То је њихова игра. Не дозволите да ваша питања, њима послуже, као још један вид  њиховог убеђивања да радите оно што они желе. 
 

Покушајте да будете пријатни и љубазни, али не будите будаласти. Запамтите, ове особе које покушавају да вас сатерају у ћошак, су особе које Бог воли. Упркос њиховој одглумљеној снази, они могу бити особе чије присуство у тоталитарној групи, задовољава снажну потребу за зависношћу. Свесност да су ипак, они само обични људи, моЖе вас спасити од замке коју вам намештају и можда вам помоћи да их јасније посматрате.
 

Сведочите сопствену веру. Мозда нисте у стању да поткрепите ваше исповедање аргументима из Писма, али ипак, могуће је да имате снажна уверења, која су утврђивана годинама преко родитеља, предака, средине, вашег сопственог учења и размишљања. Ви не морате често да говорите о вашој дубокој оданости својој вери, али та осећања су ту. И можете да сведочите вредности вашег религијског убеђења.
 

Будите захвални. Овај сусрет ће вероватно покренути вашу духовну потрагу. Мозе да вас охрабри да се дубље упознате са својом вером. Можда ћете на крају и бити захвални овим мисионарима за њихову помоћ.  Али...
 

Не потписујте, нити пристајте на било шта! Ови људи који покушавају да вас спасу су тренирани, професионално обучавани као трговци, да вас наговоре да их пратите. Они би силно желели да вас доведу на један од њихових састанака... само да би и ви могли да покушате. (Ако вас нису освојили, покушаће да добију помоћ од њихових старијих убећивача људи који су њих придобили. ) Најбоље је да се растанете без оклевања.
 

         Ви их увек можете наћи, ако након разговора са родитељима, свештеником или стручњацима, одлучите да се боље упознате са њиховом групом.

 

^