Тешкоћа пета: нетрадиционално васпитање

 

Васјин отац се усредсредио на посао, у потпуности поверивши жени васпитање сина. Али, колизија, настала тог лета, приморала га је да се замисли над правилношћу свог избора.

Ствар је била у следећем. После одмора они су започели ремонт и, плативши мајсторима, остали су шворц. До плате је, истина, остало, свега неколико дана, али их је требало проживети, а у кући нигде ничег није било. При чему се то открило увече, кад се оцу отворио апетит. А ни снаге, ни жеље да трчи друговима и комшијама, позајмљујући новац, није имао.

Па зашто да некуд идеш? Узми од Васје, он има пуну штедну касицу, - предложила је жена. - Испоклањали су му новац и за рођендан и за завршетак првог разреда. Он свој није посебно трошио, он нам је штедљив. Тако да до плате има довољно.

Тата се обрадовао, али радост није дуго трајала.

Незадовољна гримаса, која се појавила на лицу сина, није наговештавала срећан расплет. Додуше, после се Васја смиловао и климнуо:

Добро, узми. Само вратићеш ми са каматом.

И по свему судећи, није уопште разумео да је шокирао тату.

Па банке, за чији рад се дечак интересовао у последње време (а мама је подстицала ово интересовање, сматрајући економско образовање веома перспективним), дају у зајам новац са каматом. И нико се због тога не буни. И у западним цртаћима, које је Васја волео да гледа, такво понашање је нормално. И многе компјутерске игрице, и омиљена Васјина стона игра "Монопол" су исто то училе. Истина, било му је мало теже да игра "Монопол", таблицу множења засад није савладао, али мама му је помагала да изброји нацртане новчанице и да обрне (засад још у шали) уносне финансијске трансакције...

- Па код њих у школи сви су такви! Ученици старијих разреда чак дозвољавају да се од њих преписује за новац. То се код њих назива бизнис, - покушала је да се за Васју заузме мама, али поцрвенели тата је повикао да му је и без Васје доста тврдица и да он неће трпети да му сопствени син "удара харач". Мама је схватила да је боље не настављати се.

Тако је зеленашка каријера Васје завршена, а да уопште није стигла ни да почне.

Кад се слични замршени случаји дешавају (а они се сад дешавају чешће, него што бисмо ми то хтели) с децом млађег узраста, одрасле то забавља, пошто је праћено милим дечјим пренемагањима и изгледа духовито. А многи се чак потајно разнеже: наводно, бистар момчина, такав у нашем свету неће пропасти.

Али модели понашања, усвојени у детињству, чврсто се задржавају у подсвести. И кад се родитељи досете - обично у оним случајевима кад се бумеранг враћа, падајући на њих саме - дете је већ тешко поново преваспитати. Тако да не трудите се сувише да предшколску децу и млађе ученике укључите у "тржишну привреду". Она могу све да приме буквално и да почну да цицијаше.

 

 

Назад