Позив

 

Дошло је време пријатељу млади да послушаш овај глас, који те позива. Глас који никада раније ниси чуо или си га можда и чуо, али га ниси разумео ни послушао!

То је глас Исусов!

Не трај се од изненађења, не чуди се изразом неверице, пријатељу мој млади! Глас који те позива није глас мртваца, него глас Васкрслога! Он те не позива са дна историје, но ти се јавља из дубине твога бића. Речи овде написане и изговорее происходе из дубина, које ти сам не познајеш. Ти си се можда стидео или плашио да сиђеш на дно себе самога да би их открио. Ти си можда веровао да се у теби крије дивља звер, гробница нагона из које искрсавају језиве сабласти страсти и ниси видео своје лице анђела, а ти јеси анђео! Ако ти то до сада нико није рекао, Исус ти каже и сведочанство је Његово истнито, јер се лаж не нађе у устима Његовим никада.

Шта знаш о Исусу Христу, пријатељу мој млади?

Ако знаш само оно што си научио у школи, теи су онда са злобном намером ускратили истину, једину која би могла да те учини слободним.

Шта знаш о Цркви Христовој?

Ако се све што знаш своди само на Ђордана Бруна, о којем су ти говорили у такозваном атеистичко-научном образовању, ти си онда нечовечно лишен светлости истинске културе, зрачења духовности, која је јемство твоје људске слободе.

Где си чуо пријатељу ове речи: Љубите непријатеље своје, благосиљајте оне који вас куну, чините добро онима који вас мрзе (Мт. 5:44).

Ако их никада ниси чуо, ко ти их је и са којим то правом ускратиио? Ко ти је ускратио да сазнап да постоји један бољи пут, праведнији и једноставнији од тога на којем се слепо губиш у садашњем часу? Ко ти је покрио очи да би те спречио да видиш чудесни огањ љубави проповедане и проживљене Исусом, у његовим крајњим последиоцама?

Видео сам твоју мајку, тако благу, очију пуних суза, видео сам твога оца, лица отврдлог од туге, и схватио сам да се томе ниси научио од њих.

Где си се онда научио? Напрегни свој слух и послушај позив Исусов, позив Цркве Његове. Споља ће твоје безумно насилништво бити кажњено судом и затвором, у коме ће твоја душа, изнутра, неизлечиво пропасти.

Посматрао сам те са болом пред судовима где је твоје понашање попримило размере ужаса. Видео сам те устрашеног, или циничног, или пуног изазовне дрскости, и сва та твоја држања указивала су ми да се налазиш на самој ивици понора. И питао сам се још једном: ко је крив за твоје пропадање?

Дођи у Цркву Христову!

Само овде наћи ћеш утеху за своје опустошено биће. Једино у Њеним недрима наћи ћеш сигурност. Јер, само ћеш у Цркви чути глас Исусов да ту благо говори: "Сине мој, греси су ти опроштени, јер си много пострадао. Сада си у добром здрављу, зато иди и више не греши!" Нико ти никада није рекао такве речи, али их сада чујеш.

Говорили су ти о класној мржњи, о мржњи у политици, о мржњи, опет о вазда о мржњи. Реч љубав ти је изгледала страном, али сада ти Црква Хрисгова показује бољи пут, пут љубави. Ти си до данас био роб својих нагона. Твоје тело је било само просто оруђе њиховог испољавања. А сада можеш да чујеш тај глас, глас Исуса који ти говори кроз уста Свога апостола: "Не знате да сте храм Божији и да Дух Божијег обитава у вама?" (I Кор. 3,16).

Говорили су ти да потичеш од мајмуна, да си дивља звер која треба да буде дресирана, а сада дознајеш запрепашћујућу новост: ти си храм Божији и у теби обитава Дух Божији! Опоменут си на своје дос-тојансгво метафизичког људског бића, подигнут си из понора у које те је бацило погрешно образовање и васпитање које си примио. Оно те је удаљило од твога свештеног призвања - да будеш храм у коме треба да обитава Бог.

Позивамо те на чистоту. Ако ниси заборавио реч савест, ако је у теби остало још нечег од чиста детета, ти се нећеш опирати томе позиву.

Дођи у Цркву Христову! Дођи да би научио шта су незлобивост и чистота, шта благост и љубав! Ту ћеш сазнати који је твој циљ у свету, који је смисао свеколиког нашег постојања.

На своје велико запрепашћење сазнаћеш да се наш живот не завршава смрћу но васкрсењем; научићеш да свеколико наше постојање стреми ка Христу и да је овај свет без Христа само празан тренутак у којем господари ништавило!

И задобићш Наду. И та Нада учиниће те снажним.

И задобићеш Веру. И та вера ће те спасти.

И задобићеш Љубав. И та Љубав ће те учинити добростивим.

Ето прве поруке коју ти Исус упућује у метежу овога света, кроз ковитлаце страсти против којих те нико није научио да се бориш, пријатељу мој млади!

Ето, прве поруке који ти Исус упућује кроз отвореност твојих чежњи за незлобивошћу, којом Дух веје на тебе с времена на време!

 

Исус те тражи, Исус те је нашао!

 

 

ПретходнаНазад