Вера, Нада, Љубав

 

Најважније обележје Хришћана је самопожртвована љубав која иде чак дотле да човек воли и своје непријатеље. Скоро сваки родитељ тинејџера осетио је у једном тренутку да је његов син или кћи непријатељ који се прикрао - или прикрала - породици. У таквим временима ове Исусове речи представљају велики изазов: Али говорим вама који слушате: љубите непријатеље своје, добро творите онима који вас мрзе, благосиљајте оне који вас куну и молите се за оне који вас вређају (Лк.6,27-28). Љубав је на проби када је у искушењу - код судије за саобраћајне прекршаје или у канцеларији заменика директора, а не на скупштинама за доделу награда. Тинејџери родитељима пружају велику прилику да увиде да ли је њихова љубав према деци само једна размена емотивних потреба или је она за њих, родитеље, одраз љубави Христове.

Без обзира на оно шта кажемо и чинимо за своју децу, крајњи исход је да нема никаквих гаранција. Тинејџери су, као и сви ми, бића са слободном вољом која живе у палом свету, у коме је ђаво врло активан. Неизбежно је да нека деца, упркос најбољим настојањима њихових родитеља, одрасту далеко од цркве и породице. Када се то деси, пример свете Монике, мајке блаженог Августина, представља охрабрење.

Августин се у младости упуштао у нечисте полне односе а онда је, средином својих двадесетих година, живео са наложни-цом и од ње добио сина. Напустио је хришћанску веру своје мајке и постао учитељ паганске и незнабожачке философије. Његова мајка се за све то време ватрено молила за њега и када му је било тридесет две године, Августин се покајао и постао Хришћанин. Напредовао је и постао омиљени свештеник а онда и епископ, уз радосно одобравање људи из своје епархије у Северној Африци.

Нема никаквих гаранција да ће добро родитељство створити свету децу, али ће разумевање онога што се дешава у животу тинејџера и воља да се саслушају повећати шансе. Ватрена молитва појачава наду да ће понекад страно биће, које је било тако дивно дете, израсти у богобојажљиву особу. Прихватање бола који долази са подизањем тинејџера може помоћи родитељима на њиховој сопственој стази спасења. Нема никаквих гаранција, али увек постоји нада да ће Бог у Свом милосрђу и нас и нашу децу увести у Царство Небеско.

 

 

<  ^  >