Појаве демона у наше време

Архимандрит Рафаил Карелин

 

Света Црква данас слави спомен на праоце - Свете који су живели пре доласка Христа Спаситеља у свет, у време Старог Завета.

Библија - ова Књига над књигама, као и Свето Предање Цркве, нам говори о стварању света, о човековом паду у грех, о животу људи на земљи - у земљи прогонства, о великим подвизима вере и о дубинама пада човечанства. Библија је књига Истине, због тога она показује и светлост и таму људске историје. Блажени Августин је историју човечанства делио на неколико етапа које су налик ка човеков узраст.

Први период: од Адама до Ноја је најраније детињство човечанства; од Ноја до Авраама је детињство човечанства; од Авраама до Мојсија је младост: од Мојсија до Христа - мужевност; од Христа до краја света - последњи период - старост човечанства. Старост као да подвлачи црту испод читавог пређеног живота. Као што често дубока старост личи на детињство, тако крај има сличности са почетком.

Због тога је Господ упозорио: како је било у дане Ноја тако ће бити и долазак Сина Човечијега (Мт. 24, 37). Шта је било у Нојеве дане, браћо и сестре? Господ говори: свако тело поквари пут свој на земљи (1. Мојс. 6,12), односно нестала је вера. Сва осећања, сва интересовања, сва човекова стремљења су стекла груб, чулни карактер. Човек је заборавио на своју Отаџбину - Небо, човек се срцем својим прилепио за земљу. Тако је и за крај света Господ рекао; Син Чоvечји када дође, хоће ли наћи веру на земљи? (Лк. 18, 8).

Какву веру? Веру живу, која за човека постаје основа читавог његовог живота. Господ овде не говори о мртвој вери - у Бога верују и демони, ие говори о мртвој. празној, хладној вери која може да постоји у човековој души, а да он свеједно остане духовно бесплодан - јалов цвет. Као што говоре Библија и Свето Предање, Земља је још у време пре потопа била наквашена људском крвљу: брат је устао на брата и убио га.

А говорећи о последњим временима Господ је предсказао: и зато што ће се умножити безакоње, охладнеће љубав многих (Мт. 24, 12). У једном синаксару (кратко излагање догађаја празника или житија Светитеља) Етиопске цркве постоје овакве речи: Људи ће бити толико зли. толико безосећајни да ће мајци бити жао да доји сопствено дете. Браћо и сестре, Господ је говорио о времену духовног отуђења, када ће брат бити равнодушан према свом брату у невољи и несрећи, када ће родитељи бити равнодушни према својој деци, а деца сурова према родитељима.

Затим, како пише Светитељ Димитрије Ростовски у Свештеном Летопису, сва земља је у време пре потопа била оскрнављена развратом, отрована враџбикама и магијом. Дакле, пре потопа у дане Нојевог живота, цветали су сатаиистички култови, чаробњаштво, враџбине, идолопоклонство или што је исто то - демонопоклонство, савремени окултизам - све ово је довело човека до крајњег разврата. Рекао је Господ: Неће се Дух Мој до века преиираши с људима, јер су тело (1 Мојс. 6,3).

Ко је Дух Божји? Дух Божји је благодат Божија: тако, браћо и сестре, када се приближавате манастиру осећате да је тамо потпуно другачија атмосфера. као да лакше дишете, и у срце се усељавају мир и спокој. И обрнуто, ако се налазите на местима где се чини грех и разврат тешко вам је. као да су сам ваздух и  сами зидови зграде испрљани и оскрнављени нечистотом. И ево, од нашег избора - добра или зла - зависи духовна атмосфера која окружује нашу земљу.Често се може чути питање: Када ће наступити крај света?

То је велика тајна, она људима није откривена. Али. ми знамо знакове њеног приближавања: пред крај света ће бити изгубљена љубав (Мт. 24, 12); пред крај света ће пресушити, избледети и умрети вера (Лк. 18,8). Због тога морамо посебно да се бринемо о ове две добродетељи (врлине). Док је жива љубав постојаће и свет, када она нестане и свет ће пропасти, иструлиће као леш.

Браћо и сестре! Већ сам рекао да ми сами стварамо духовну атмосферу добра или зла, и у њој се показују појаве светости, и обрнуто, појаве духовног пада. Сада видимо да духовна атмосфера постаје све зараженија грехом, различитим страстима. Навешћу примере из нашег савременог живота: ви сте. наравно, чули за назив џез-музика.

А шта је то, одакле је она дошла? Донели су је црнци из централних регија Африке; тамо је ова музика била ритуална, уз њене звуке су се обављала прино-шења жртава идолима, магијски плес и обреди. Затим је у нешто измењеном облику доспела у друге народе, и сада слушајући ову чудну музику људи не схватајући то, на нивоу подсвести бивају укључени у ритам овог окултног плеса и појања.

А ево и друге музике, која је настала из истог овог џеза, такозвана рок-музика. Она такође има дубоко окултни карактер и делује на људе тако да они губе своју вољу, понекад падају у конвулзије, хистерију и тако даље; понекад се после концерата ове музике збивају масовна крвопролића. убиства, људи као да делују под утицајем неке хипнозе. Све ово ствара управо она сатанска тамна духовна позадина света у којој ми данас живимо.

Затим, сада је веома распрострањена наркоманија. Али то није просто чисто физичка или психичка појава: она такође има дубоке окултне корене. Грчки жречеви из храмова Аполона, шамани северних народа, идолопоклоници из афричких пустиња, предсказивачи судбине - сви су они доводили себе у стање у којем су реално могли да опште са тамном силом удишући дим трава сличних хашишу или користећи друге наркотике. Другим речима, наркотици су били једно од средстава за општење са демонским светом. И данас је ширење наркоманије, такође, напад окултног сатанистичког света на човечанство, то је стварање страшног црног фона изнад земље. И човеку се чини: откуд тако уобичајена навика као што је пушење да има везе са окултизмом и магијом!

Али, знате ли одакле је дошао овај обичај? Он је настао из ритуалних, магијских радњи северноамеричких Индијанаца. Када је требало да реше неке сложене проблеме они су призивали духове, седали су у круг, као што то раде спиритисти, узимали лулу и изговарајући магијске заклетве, пушили лулу, затим би је давали суседу и тако су пушили редом, потом су седели ћутке док неко од њих не осети одговор духа којег су призивали и док им он не каже своју вољу.

Дакле, чак и обичај који је тако распрострањен у нашем животу има своје окултне, своје враџбинске, своје демонске везе и изворе. Нису се тек тако људи који су раније живели, чак ни не знајући за то, досећали и видели у пушењу некакав скривени, веома мрачан и гнусан смисао.

У Библији се говори да је Господ, када је заповедио Аарону да извршава обавезе првосвештеника, нарочито строго указао на поредак кађења - како треба запалити кадионицу и како стављати у њу тамјан (2 Мојс. 30, 7-10). О другим приношењима се није тако строго говорило као о овом великом свештенодејству. Чак је и синове Ааронове Бог погодио и они умреше зато што су пре свештенодејства у кадионицу ставили туђ огањ, који није био узет са жртвсника већ ван светилишта. И обично пушење је, такође, нека врста кађења, кађења тамним дусима, иако људи наравно то не знају, не схватају. И овај раширени обичај чини још гушћом сатанску атмосферу, облаке сатанског мрака, који се све више надвијају над светом. Господ је предсказао да ће бити знамења на небу у последње време. Била су знамења када је пао Јерусалим - људи су видели на небу комету и око ње људска привиђења која су се час разилазила, час поново састављала, изгледало је као да две војске ратују једна против друге и зачули су гласове из храма: Хајдемо одавде...

Када је пао Константинопољ - ова тврђава Православља на небу су се такође видели крвави пламенови. Звезда се показала и када се родио Исус Христос. И пред крај света на небу треба да се појаве различита знамења {Мт. 24,29-30; Мк. 13, 24; Лк. 21, 25). Међутим, није Господ само на њих упозоравао. Господ је говорио о томе да ће у последње време доћи многи лажни пророци и да ће они чинити лажна чуда и да ће ова чуда запањити људску уобразиљу. И они који немају у себи благодат Духа Светог лако ће поћи за лажљивцима као за својим спаситељима. Неки се питају може ли човек да се лечи на сеансама сугестије.

Сами хипнотизери који врше ове сеансе не крију да су учили по такозваним источњачким системима.

А шта су то источњачки системи? Шта је, на пример, јога?

Све је то тесно повезано са окултизмом. По речима Господа, ђаво ће лажним чудима обнанути читаво човечанство и чак ће се изабрани једва спасити (Мт. 24, 4). Изабрани - значи Православни Хришћани, они који стоје у истини Јеванђеља, они који примају Свете Тајне Христове; и њих ће дух лажи покушати да обмане, он ће их саблажњавати видљивим благом, исцелењима и томе сличним. Али, ова исцелења су као и све што чини тамна сила, нестабилна, привидна. Ово примећују чак и неверујући људи: у Бугарској је било извршено истраживање таквих телевизијских сеанси и шта се десило?

Док су трајале ове сеансе заиста као да није било позива Хитне помоћи, људи су мање позивали лекаре, али је то трајало само кратко време, а затим су се болести појавиле са новом снагом и што је најстрашније - повећавао се број самоубистава.

Овде се не ради о исцелењу већ само о отупљивању бола, привременог успоравања саме болести, као кад би рецимо неком болеснику дали инјекцију морфијума и он престао да осећа бол; субјективно се он у том тренутку осећа здраво, али то уопште ке значи да је оздравио - кад се заврши деловање морфијума болест ће му се вратити са још већом снагом. Тако је и у случајевима биоенергије: само привидно исцелење ће донети не привидан, већ стварни распад човекове душе.

Могуће је да се неко пита: Зашто тога није било раније, зашто је све то почело сада да се шири? Већ сам рекао да је то зато што је створена тешка духовна позадина, тешка духовна атмосфера у којој живимо. Навешћу вам једноставан пример: можда се сећате како сте у детињству ликовали, како је ликовала ваша душа кад су наступали празници? А сада смо потпуно безосећајни. као да нас на земљу притиска нека страшна сила, нека духовна преса.

Браћо и сестре! Шта демони желе пре свега? Да се прекине молитва.

Када се прекине молитва, одузеће се она сила која задржава, покров који нас чува од мрачних паклених сила, управо тада ће демон моћи да покаже своју власт: он ће привући људе подражавајући Христа чудима и знамењима, задивиће њихову машту... Али, ова чуда никога неће учинити бољим, неће васкрснути људске душе, она ће их само учинити безвољнима и натераће да за ђаволом као за својим спаситељем иду они који се одрекну Христа.

Запамтите: демон жели да се угаси молитва, да нестане ова препрека за његово деловање. Погледајте наш живот - како мало времена поклањамо молитви! Сетите се, раније смо се усрдније и дуже молили, али сада постепено све више и више скраћујемо молитву.

Многи од нас чак лежу на спавање без молитава обавезних за сваког Хришћанина; када се пробуде не изговарају јутарње молитве, довели су молитву до минимума, најчешће пред спавање изговарају само Оче наш, и то на брзину, тако брзо, као да хоће да се избаве и од ње. То демони покушавају да нас доведу у такво стање вечне журбе, као да никад немамо времена и наведу да оставимо молитву. Управо на овај начин се руши зид који нас штити од мрачних сила.

Али имајте на уму, не заборавите, браћо и сестре, да од молитве сваког од нас, од наших молитава, које се скупљају у једну јединствену реку, зависи наш живот, судбина читаве Земље и човечанства

 

са руског

Марина Тодић

 

 

^