Схватање Православног погледа на свет:

према Истинској цивилизацији и Истинској култури

о. Андреј Филипс

 

Quod petis, hic est: оно што тражиш, овде је.

 

Увод

 

Детињство уступа место младости, младост уступа средњим годинама, а тада сенке почињуда да се издужују. Али док идемо кроз живот, ми чинимо више од једног пута. Док путујемо у видљивом, опипљивом свету, такође путујемо у себи самима, у области духа и срца, и ума, у духовној потрази, трагајући за основним вредностима: Добро, Лепота и Истина. Они нам пружају нашу сврху Истинску Цивилизацију. Истинска Цивилизација је заснована на овим вредностима: Доброте, Лепоте и Истине, који такође носе име Љубави, Божанства и Духа.

Како године пролазе, тражитељ схвата на чему се налази његово срце, откривајући своју судбину. Прво, ухваћен у мрежи дужности и одговорности, може чак почети да очајава да ли ће икада остварити жеље свог срца. Онда се мрежа кида и коначно, бива ослобођен да иде тамо где би требао да буде. И тако он налази оно што је увек тражио:  пријатне цветове Вере, Наде и Љубави. Они нам пружају идентитет: Истинску Културу. Истинска Култура је заснована на вредностима Вере, Наде и Љубави, који такође носе име Мудрости, Доброте и Живота.

 

Истинска Цивилизација Цивилизација Љубави

 

Бог је Доброта

 

Бог је Доброта, Бог је Љубав. Он је Добри Отац, Који држи све оно што је створио и видео да је све добро. Бог је на основама света, од Њега све ствари имају свој почетак. Он се појављује кроз свет, попут светлости која продире таму и одагнава мрак. Он је Светлост света, Која просеца зло кроз Доброту, то јест, Он је Љубав.

 

Христос је Лепота

 

У Његовом Телу, Цркви, Христос је светли Носилац духовне Лепоте, Који је рођен из Доброте. У Његовој чистоти духа, Самој Његовој природи, Он директно преображава Човечанство, подижући га до Божанства. Он даје Цркву да води свет и обдарује је духовном лепотом, златним иконама које сијају у тами, и ова Лепота даје морални значај. Јер, како је написано: Лепота ће спасити свет!

 

Дух Свети је Истина

 

Дух Свети је од стране Пророка назван Духом Истине, Који Происходи од Оца. Истина нам стално бива откривана, и узета заједно, обликује Свето Предање. Предање је започело приликом оснивања Цркве и наставља се до данас. Свето Предање је у коренима Старе Европе, Европе Вере, Европе Првог Миленијума, не нове Европе и њеног етоса, где осећамо да нисмо код куће.

 

Истинска Култура Култура Мудрости

 

Вера

 

Вера је присуство Доброте. Вера је квалитет и спој људске културе. Она поседује смиреност и једноставност, она је у природи и на селу. Она је у ритмовима годишњих доба, у планинама и горама, брдима и језерима, у шумама и пољима, и сеоским трговачким градићима. Вера се шапуће у дрвеним црквама и манастирима, у дрвећу и на свим скривеним местима. Она пружа непрекидност и идентитет, увек чувајући старе путеве новим.

 

Нада

 

Нада долази од Лепоте, и постоји где год има Вере. Она је бег од наказности, она је супротстављена култури смрти у градовима, искварене силом и богатством. Наши непријатељи у градовима гоне земљу вере и Наде. Нада нам обезбеђује идентитет, због чистоте и лепоте Господа нашег Исуса Христа, Који је Нада да ће Његови непријатељи у нама бити уништени.

 

Љубав

 

Породице у нашим парохијама обликоване су Љубављу, плода присуства Духа Светог, Који происходи Вере. Очеви који се труде и мајке које тешко раде, деца и деке и баке, сви они живе љубављу. У њиховим календару и традицији, у њиховим обичајима и творевинама, у њиховим народним песмама и плесовима, у њиховој храни и пићу, у њиховој преизобилној гостољубивости, онио нам говоре Љубављу.

 

Поговор

 

Истинска Цивилзација је Цивилизација Љубави, Божанства и Духа, Цивилизација која трага за Добротом, Лепотом и Истином Оцем и Сином и Духом Светим, Јединствене Тројице, Тројичне Јединице.

 

Истинска Култура је Култура Мудрости, Доброте и Љубави, Култура која трага за вером, Надом и Љубављу, плодовима Доброте, Лепоте и Истине, плодова Оца, Сина и Духа Светог.

 

Истинско Човечанство је Човечанство Наде које трага за Лепотом Бога. А Човечанство које више не трага за Богом није више Човечанство, већ нешто бесконачно ниже, и то нам историја сада показује.

 

 

 преузето са:

http://orthodoxengland.org.uk/trucivil.htm

 

 

 

^