Гласно и јасно о Харију Потеру

Виљем Шонбелен, бивши ритуални маг

 

Као бивши маг, замолићу вас да вам објасним шта је шармантни мали Хари Потер морао да уради да би дошао до места у књизи где се сад налази. Хоћу да вас укратко проведем кроз један прави магијски ритуал. Да би могао да лети, маг мора да изведе читав низ обреда. Мора да одреди каква је елементарна сила" укључена у све то...  

Први обред (да изузмемо припреме) захтева доста времена. Маг призива духа у троугао за манифестовање". То је троугао који се исцртава на поду и чије су стране отприлике метар дугачке. То се зове еволуција. Мора да се пали много миришљавих супстанци, зато што се верује да је дим материјална основа за јављање духа. Циљ је да се демон видљиво јави у троуглу, али у обличију које мага неће превише узнемирити.

Кад се демон пројави, очекује се да маг има некакав талисман који ће демона потчинити његовој вољи. Демон не жели да слуша, па је дуг период потребан да би се демону претило магијским мачем и да би му се слале страховите клетве у случају да се не повинује. Демон такође покушава да умакне или да наведе мага да напусти свој заштитни круг, демон има власт да му поломи кости или да га баци у пакао (неку врсту мрачног понора). Још се може десити да маг оштети заштитни круг (обрише креду или сумпор на неком делу кружнице, итд). И тада демон може да му уради шта хоће.

То може да траје сатима, али на крају ће демон удовољити чароб-њаковим захтевима. То може да значи да ће му дати моћ да лети, или тал-исман који служи за летење. Тада се допушта демону да оде на своје место, под условом да обећа да неће наудити магу кад напусти крут. Очекује се од демона да ОДРЖИ РЕЧ (!?)"

Аутор даље описује своје пријатеље који су изгинули у ритуалима, а затим наставља:

Овај ужас стоји у позадини приче о Харију. Права магија му не би дала ни мало времена за забаву, с обзиром на горе описане обреде"

 

преузето из специјалног броја "Истине",

зборника посвећеног демонизацији деце,

број 2. 2005.

 

 

 

^