Хуманитарна делатност: Пилипенда, опет?

 

После 5. октобра нове власти су учиниле све да би успоставиле добре односе са Римом. У Ватикан је као амбасадор послат једини члан Малтешких витезова из СРЈ, др Дарко Танасковић, познати исламолог. Апостолски нунциј Еућенио Сбарбаро тим поводом је рекао: Света столица веома је задовољна избором Дарка Танасковића за амбасадора СРЈ при Ватикану. Он је првокласна личност, a CPJ је овим избором послала поруку свету да he y новом, демократском друштву бити поштоване праве духовне и моралне вредности. Сматрам да је у питању човек који ће достојно представљати све граћане СРЈ и који he својим радом помоћи Југославији да се што пре уброји у породицу демократских држава." Одмах затим, исте ДОС-ове власти су се потрудиле да Римокатоличку цркву укључе у хуманитарне активности. Тако је почетком 2002. године Светска католичка служба за помоћ организовала скуп Данас за сутра", позвавши на њега, измећу осталих, представнике србијанске Владе. Бискуп Иван Пензеш је био покровитељ скупа, а циљ упознавање са реалним стањем сиромаштва у Србији и будућим акцијама помоћи.

Светска католичка служба за помоћ укључила се и у реформе предшколског васпитања у Србији, а финансира и читав низ програма стручног усавршавања просветних радника, који су акредитовани код Министарства просвете Републике Србије.

Римокатолици су ту и кад треба помагати обнову наших манастира. Хуманитарна организација Рекобот" помогла је обнову манастира Светог Јована Главосека у Крупцу код Пирота, у нишкој епархији.

Све је то, наравно, лепо, и хришћански. Али, онај ко има искуство Матавуљевог Пилипенде, требало би да буде јако опрезан кад је таква помоћ у питању... Чувај се Данајаца и кад дарове доносе, вели стара мудрост.

 

Извори:

 

1.  Једини Малтешки витез одлази из СРЈ Национал" 22-23. XII 2001.

2.  Скоро три милиона житеља Србије живи на ивици беде, Национал" 20. II2002.

3.  Освећен манастир Св. Јован Главосек, Глас јавности" 12. IX 2000.

 

 

 

 

< ^ >