Помесне Цркве подржавају Московску Патријаршију

 

Реакције Помесних Православних Цркава на римокатолички прозелитизам у Русији и насртај на канонску територију Руске Цркве све су озбиљније и снажније. Још фебруара 2002. године патријарх антиохијски Игнатије је у току разговора са представником Руске Цркве архимандритом Јелисејем, изјавио да је дубоко забринут убог одлуке Ватикана о оснивању бискупија у Русији и стварању црквене провинције" на туђој канонској територији. Патријарх Игнатије је изјавио како осуђује те акције, сматрајући их озбиљном препреком на путу дијалога Православних и римокатолика, о чему ће, рекао је, саопштити и папи Ивану Павлу II. Он је изјавио да би Православне Цркве требало да заједнички реагују на ту одлуку Ватикана.

Почетком марта 2002. огласила се и Србска Православна Црква, која је изјавила своју подршку Руској Цркви у вези са решењем Ватикана о промени својих структура на територији РПЦ. Синод се обратио и папи римском, обавештавајући га да је узнемирен због развоја односа измећу Православне и Католичке Цркве. Посланица подсећа на давне проблеме које су били изазвани активношћу унијатских и гркокатоличких заједница у Источној Европи", као и покушајима да се да легитимитет тим заједницама, које оне не могу имати ни са историјске, ни са богословске тачке гледишта". Такве заједнице србски епископи назвали су трагичним плодом погрешног односа Рима према Православљу". Решења Ватикана у Русији су такође трагична грешка", која на много деценија уназад враћа целокупан комплекс односа измећу Православне и Католичке Цркве". Ствара се утисак да католике и папу више не занима толико дијалог и зближавање са Православном Црквом". Решења Ватикана нису далековида", и треба их поново размотрити.

Православна Црква Чешке и Словачке огласила се јула 2002. и саопштила да одлука Ватикана изазива сметњу за јединство хришћана. Чешка Црква у том поступку Ватикана види појачање прозелитских активности. Ако Ватикан не измени своју одлуку, Православне Цркве he екуменску делатност Римокатоличке цркве поимати као дипломатско маневрисање ради ојачања сопствених позиција. Ако сагласност око овога не буде постигнута, сматрају чешке владике, између Цркава ћe се јавити велико неповерење и узајамна отуђеност.

Руска Црква је објавила да су је подржале и Румунска, Пољска и Александријска Црква. Патријарх Румуније Теоктист је у писму папи римском рекао да поступак Ватикана у Русији представља препреку доброј сарадњи Православне Цркве и римокатолика. Папа и Патријарх Александрије Петар VII је назвао такав потез Ватикана апсурдом, a y писму папи изјавио своју недоумицу и огорчење. Митрополит варшавски и све Пољске Сава је приметио да се чак и неки представници Ватикана не слажу са овим кораком. И патријарх бугарски Максим је писао папи и осудио његов поступак као препреку узајамном зближавању православних и римокатолика. У писму патријарху Алексеју II истакао је важност заједничких напора у борби против католичке експанзије и изразио подршку Руској Цркви у заштити интереса Православља од прозелитских тенденција Ватикана.

Крајем августа се огласио и цариградски патријарх Вартоломеј, изјавивши у свом писму руском патријарху: Веома смо се огорчили због неумесне и произвољне иницијативе Римокатоличке цркве у вези са административном организацијом римокатоличких заједница које се налазе у Русији на епархијском нивоу, и то без претходних консултација са Најсветијом Руском Православном Црквом, мада такви небратољубиви кораци на територији њене канонске јурисдикције подривају узајамно поверење у званичном теолошком дијалогу, али и распаљују негдашње подозрење, смањено захваљујући дијалогу љубави, у узајамним црквеним односима". Цариградски патријарх је рекао да ћe o свом ставу обавестити врх Римокатоличке цркве.

 

Извори:

 

1. ОВЦС МП: Патриарх антиохискии Игнататий полагает, что помаестнне церкви должни вместе противостоит зкспансии католицизма, www. pravoslavie. Ru.23.02/2002.

2.  Сербская православнал Церков считает действия Ватикана в России огромной ошибкои", Итар-Тасс/Православие. Ru 12.03/2002.

3.  Православное сообшество поддерживает позицию Русков Православнои Церкви в отношении Ватикана, Итар-Тасс, 30.05.2002, www.православие. Ru

4. Православная Чешская Церков считает, что решение Ватикана учредить свои епархии в России повредит единству христиан, Итар-Тасс/Православие. Ru, Pravoslavie. Ru. 16.07.2002.

5. ОВЦС МП: Москва, 2. X 2002. Pravoslavie Ru

 

 

 

 

< ^ >